1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Eissmann Automotive Slovensko s.r.o.

Eismann auto SK23Rozhodujúci je zmysel pre detail

Eissmann Group sa už viac ako polstoročie venuje výrobe dielov pre vnútorné vybavenie vozidiel s tou najvyššou kvalitou. Počiatky tejto nemeckej firmy siahajú do roku 1964, keď Helmut Eissmann so synmi začali podnikať v oblasti dizajnu, produkcie a predaja automobilových doplnkov. Po postupnom rozširovaní výroby rôzneho sortimentu prišiel v druhej polovici 90. rokov minulého storočia skutočný rozmach, kedy nemecký producent založil výrobné pobočky v Maďarsku, Česku a Južnej Afrike.

V roku 2000 zahájil výrobu aj na Slovensku. Vhodnú lokalitu pre nový výrobný závod začal hľadať po víťazstve v tendri na koženú vnútornú výbavu pre projekt Colorado bratislavskej automobilky Volkswagenu. Voľba padla na areál bývalých Ľanárskych a konopárskych závodov v Holíči. Okrem geografickej blízkosti k odberateľovi presvedčila aj prítomnosť manuálne zručných ľudí so skúsenosťami z výroby pre automobilku, keďže niekdajší štátny podnik vyrábal koberčeky pre značku Škoda.

Skupina Eissmann dnes zaujíma vedúcu pozíciu celosvetového výrobcu kvalitných ovládacích prvkov, krycích dielov a kompletných dielov pre vnútorné vybavenie vozidiel. „Predstavte si, že sedíte v automobile. Rozhliadnete sa vôkol seba a vidíte palubnú dosku, stredový panel a obloženie dverí, a spolu so sedadlom, v ktorom sedíte, sú všetky tieto komponenty súčasťou nášho portfólia. Vo výrobe sa prevažne zameriavame na prémiové materiály akými sú prírodná či umelá koža, ale dokážeme spracovať akýkoľvek iný materiál podľa zákazníckych požiadaviek. Naši pracovníci dbajú na vysokú kvalitu produktov, každý jeden ozdobný steh musí spĺňať prísne nastavené firemné kritériá,“ približuje sortiment spoločnosti Eissmann Automotive Slovensko jej finančný riaditeľ a prokurista Zdeněk Šrámek. O aktuálnej situácii v renomovanom podniku nám porozprával v nasledujúcom rozhovore.

Základ vášho úspechu tvorí perfektná synergia medzi tradičným umením ručnej výroby a modernými high-tech výrobnými procesmi. Čo patrí k rozhodujúcim prvkom v ich zosúladení?

Základný pilier vo fungovaní nášho podniku predstavuje zručnosť našich zamestnancov. Aj v dnešnej dobe spojenej s automatizáciou zohrávajú dôležitú úlohu procesy, ktoré nie je možné nahradiť strojom. Práve manuálna zručnosť a šikovnosť našich pracovníkov nám poskytuje hlavnú konkurenčnú výhodu. Nadobudnutie zručností na požadovanej úrovni zároveň vyžaduje dlhý zaškoľovací proces.

Vaši pracovníci denne skontrolujú až 500 kusov kože. Čo všetko tento proces zahŕňa?

Koža je prírodný produkt, pričom neexistujú dve rovnaké kože. Pri kontrole sa označia prirodzené znaky podľa zákazníckeho katalógu ako sú jazvy, vpichy od hmyzu, strie a záhyby v oblasti krku s cieľom získať akceptovateľný povrch a homogénnu zadnú stranu. Úlohou našich skúsených zamestnancov je rozložiť vysekávacie nože na danú kožu mimo zaznačené chyby. Tento proces postupne automatizujeme cez špeciálny software, ktorý rozloženie nožov ešte viac spresňuje a štandardizuje. Jednotlivé zákazky výsekov sa plánujú cez kanbanový systém, výseky sa po vysekaní ďalej ešte odštepujú na požadovanú rovnomernú hrúbku, aby sa zjednodušilo rovnomerné kašírovanie na výrobnej linke. Následne sú výseky prepravené na príslušnú výrobnú linku, kde sa pred samotným kašírovaním ešte zošívajú.

Spoločnosť Eissmann Automotive Slovensko vyrába v Holíči už viac ako 20 rokov. V akej kondícii sa momentálne nachádza?

Spoločnosť Eissmann Automotive Slovensko pôsobí v automobilovom priemysle. Ide o jedno z najnáročnejších priemyselných odvetví a v súčasnosti spojenej s problémami globálneho charakteru to platí dvojnásobne. Napriek dlhotrvajúcim negatívnym okolnostiam sa nám holíčsky závod za posledné 2 až 3 roky podarilo stabilizovať, a to z pohľadu produktivity aj zmetkovosti vo výrobe. Práve tieto dva výrobné ukazovatele tvorili v minulosti najväčší podiel nadmerných nákladov a ťahali firmu do červených čísel. Obidva ukazovatele dnes máme pod kontrolou a môžeme sa plne koncentrovať na zvládnutie ďalších výziev. Spolu s dopadmi globálnej situácie k nim patrí aj kolísavosť v odvolaných zákazníckych objednávkach.

Ako vnímate aktuálnu situáciu na trhu z pohľadu finančného riaditeľa?

Za posledné roky sme si zvykli riešiť problémy spojené s globálnymi krízami, či už išlo o pandémiu, nedostatok čipov alebo vojnu na Ukrajine. Aktuálna výzva sa volá inflácia. S podobným enormným nárastom cien vstupných materiálov, energií, a v neposlednom rade aj mzdových nákladov sme sa za posledné dekády nestretli. Každá priemyselná firma sa momentálne nachádza medzi dvoma mlynskými kameňmi. Na jednej strane sú dodávatelia, ktorí tlačia zvyšovaním cien, a na strane druhej sú to zákazníci, ktorí odmietajú zvýšenie cien akceptovať. Firmy, ktoré nezvládnu vyjednať so svojimi zákazníkmi cenový nárast aspoň na pokrytie zvýšených cien energií a mzdových nákladov nemajú šancu toto obdobie ustáť.

Aký dopad má na vašu cenovú politiku rekordný nárast cien energií?

Cena energií bola vlani hlavným dôvodom nárastu režijných nákladov. Naša spoločnosť sa snaží šetriť a hľadať alternatívne zdroje, avšak participácia zo strany zákazníka je nevyhnutná. Tento dodatočný náklad je premietnutý do zvýšených cien našich produktov.

Do akej miery boli vaše vzťahy s dodávateľmi zasiahnuté neistou situáciou na trhu?

Naše vzťahy s dodávateľmi sa navzdory napätej situácii na trhu nemenia a zostávajú na štandardne dobrej úrovni. Z ich strany však rastie tlak na zdražovanie a takmer so všetkými sme zahájili vyjednávanie o cenách. Časť našich dodávateľov sa však dostáva do komplikovanejšej situácie v súvislosti s likviditou, čo otvára tému platobných podmienok. Dodržiavanie termínov, včasnosť a spoľahlivosť dodávok je pod kontrolou a oproti minulým rokom neregistrujeme výrazné zmeny. Je to aj vďaka dôkladne pripravenému a zvládnutému procesu výberu dodávateľov z našej strany, pričom v tomto smere nás významne podporuje materská spoločnosť.

Aké väčšie investície ste zrealizovali za posledné obdobie a aké ďalšie máte v pláne?

V roku 2022 sa nám podarilo implementovať prvý stroj na detekciu kvality kože. Toto moderné zariadenie nahrádza náročnú prácu kontrolórok kože. Poskytuje možnosť veľmi presne a včasne detegovať defekty kože, ktoré by sme objavili až pri jej naťahovaní na plastové diely, respektíve až pri výstupnej kontrole. V aktuálnom roku plánujeme zaobstarať viac takýchto strojov, aby sme v procese kontroly dosiahli plnú automatizáciu. V ďalšom období by sme sa radi zamerali na zdokonalenie procesu nástreku lepidla. Základným predpokladom pre trvalé zlepenie, odolné voči všetkým poveternostným podmienkam, je totiž dokonalo rovnomerné nanesenie lepidla na obidva povrchy.

Čo bude pre vás prioritou v najbližšom období?

Za kľúčovú tému tohto roka považujeme rokovania o cenách s našimi zákazníkmi. V rebríčku najvyšších priorít máme zaradené vytváranie úsporných riešení a neustále zdokonaľovanie firemných procesov. Ďalej budeme pracovať na vyhľadávaní nových príležitostí, nových trhov a zákazníkov, pričom všetky tieto aktivity prebiehajú pod taktovkou našej centrály.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...