1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Delta Electronics (Slovakia), s.r.o.

Delta electronics 191Vlajková loď informačnej revolúcie Industry 4.0

Skupina Delta, založená v roku 1971, je najväčším svetovým výrobcom napájacích zdrojov. Zákazníkom poskytuje inovatívne, čisté a efektívne riešenia pre lepší zajtrajšok. Jej dcérska spoločnosť Delta Electronics (Slovakia), s.r.o., pôsobiaca v Dubnici nad Váhom sa radí k najväčším zamestnávateľom regiónu a okolia. Z hľadiska Lean procesov a automatizácie je dubnická spoločnosť Delta Electronics (Slovakia), s.r.o., vlajkovou loďou informačnej revolúcie Industry 4.0. O automatizácii, ale aj o životnom prostredí sme hovorili s HR managerom Delta Electronics (Slovakia) Miroslavom Šagátom.

Delta Electronics (Slovakia) pôsobí na Slovensku 25 rokov a prešla mnohými zmenami. Môžete nám priblížiť tie najdôležitejšie momenty?

Delta Electronics (Slovakia), s.r.o., patrí do skupiny Delta group, ktorá má celosvetovú pôsobnosť s výrobnými závodmi na Taiwane, v Číne, Thajsku, Mexiku, Indii a Európe. Spolu zamestnáva 60-tisíc ľudí. Najdôležitejšími hodnotami spoločnosti sú inovácie, spokojnosť zákazníka, kvalita, tímová práca a agilnosť. Na Slovensku pôsobí Delta od roku 1993, kedy vzniklo predajné zastúpenie v Bratislave. V tom istom čase sa začala spolupráca medzi spoločnosťou Delta a ZTS elektronikou. Výrobný závod Delta Electronics (Slovakia) v Novej Dubnici bol založený v roku 2001. V máji 2007 bola v Dubnici nad Váhom otvorená vlastná výrobná prevádzka. Toto rozhodnutie súviselo so zámerom Delty čo najlepšie slúžiť svojim európskym zákazníkom. V roku 2012 bola dokončená nová výrobná hala. V súčasnosti spoločnosť v Dubnici nad Váhom zamestnáva spolu 546 zamestnancov.

Ktoré produkty tvoria kostru výrobného programu Delta Electronics (Slovakia)?

Výrobný koncept našej spoločnosti je založený na realizácii spoľahlivých a inovatívnych riešení ušitých podľa potrieb zákazníkov. Našimi výrobkami sú najmä napájacie systémy pre IT, telekomunikácie, medicínu, letecký a automobilový priemysel atď. V rámci zákazníckeho servisu zabezpečujeme podporu pre EMEA región (Európa, Blízky východ a Afrika) v oblastiach komerčných zobrazovacích systémov ako video-steny, LED a LCD obrazovky, projektory a systémy solárnej energie. Veľa ľudí nevie, že keď zdvihne mobilný telefón, volá aj vďaka nám. Dôvodom je skutočnosť, že naši zákazníci sú napríklad najvýznamnejší svetoví operátori v telekomunikačnom priemysle. V segmente medicíny ide o napájacie zdroje pre dýchacie prístroje, napájacie zdroje pre dialýzu či inkubátory. Tieto produkty sú o obrovskej zodpovednosti za pacienta. Akékoľvek pochybenie nie je možné, nakoľko v hre sú ľudské životy. Ďalším výrobným segmentom je Zákaznícky dizajn, kde si zákazník zadefinuje a predloží konkrétny požadovaný model výrobku. Tento model naši zamestnanci navrhnú a vyrobia. Toto svedčí o vysokej dôvere v odbornosť našich zamestnancov. Sú to napríklad napájacie zdroje pre najvýkonnejšie počítače na svete. Obrovské serverové zostavy sú často väčšie ako polovica futbalového ihriska. Najnovšie produkty vyrábané v našej spoločnosti sú nabíjacie stanice pre elektromobily a bezdrôtové nabíjačky pre priemyselné aplikácie.

Ako sa vyvíja ekonomika Delty a kto patrí medzi hlavných odberateľov spoločnosti?

Obrat Delta Electronics (Slovakia) v roku 2017 dosiahol takmer 74 mil. eur, čo bolo o 7 % viac ako v predchádzajúcom roku. Zisk predstavoval 2,26 mil. eur. Podobné výsledky očakávame aj v roku 2018. Naviazanosť na telekomunikačný biznis vytvára z hľadiska dopytu istú perspektívu do budúcnosti. Našich odberateľov možno rozdeliť podľa jednotlivých obchodných jednotiek – ako som spomenul, sú to najvýznamnejší svetoví hráči na poli energetiky, IT a sieťových riešení, napríklad HP, Dell, Nokia, Ericsson, ABB, Siemens, Alcatel-Lucent, Cisco, Motorola, T-Mobile, Geodis Logistics a ďalší.

Maximálnu pozornosť venujete priemyselnej automatizácii. Zaviedli ste projekt riadenia štíhlej výroby a proces Industry 4.0. Čo tieto pojmy vlastne znamenajú a čo do spoločnosti prinášajú?

Vďaka zavedeniu riadenia štíhlej výroby (Lean manufacturing) je Delta Electronics z hľadiska elektrotechnickej automatizácie vlajkovou loďou v rámci regiónu. Naším cieľom je stať sa najvýznamnejším zamestnávateľom nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Naštartovali sme aktivity a investície do ďalšieho rozvoja v oblasti automatizácie a robotizácie vedúce k prepájaniu a samostatnosti výrobných systémov, čo je základom priemyselnej revolúcie Industry 4.0. Jej cieľom je mať niektoré pracovné postupy zautomatizované do takej miery, aby nebol potrebný ľudský zásah. Stroje sa budú analyzovať a nastavovať samé. Je to celosvetový trend. My sme medzi prvými, ktorí už na systém nabehli, a kto sa nepridá, zmešká vlak. Industry 4.0 prinesie inú štruktúru zamestnancov. Nie takých, ktorí len manuálne pracujú, ale takých, ktorí sú technicky zdatní a rozumejú procesu. Našou snahou sú motivovaní ľudia v prostredí plnom nápadov a inovatívnych riešení.

Ako tieto procesy ovplyvnia zamestnanosť? V regióne patríte k najväčším zamestnávateľom.

Automatizácia procesov nie je dôvodom na hromadné prepúšťanie. Faktom je, že automatizácia a rovnaký počet zamestnancov v zmenenej štruktúre dokážu zabezpečiť vyšší objem výroby. Práve preto sa snažíme neustále vzdelávať a rozvíjať zamestnancov tak, aby sa zmenili z pozície bežného operátora na odborníka, ktorý dokáže pracovať s robotmi. Je to pozvoľný a dlhodobý proces. Máme tréningové centrum priamo v našej spoločnosti a poznatky sa snažíme prenášať aj na školy. Spolupracujeme s dvomi strednými školami v regióne a veľmi dobre je nastavená aj spolupráca s univerzitami. Sme presvedčení, že najmodernejšie technológie spolu s ostatnými výhodnými podmienkami a benefitmi pre zamestnancov sú kľúčové pri ich udržaní v spoločnosti. Len skúsení a kvalifikovaní zamestnanci nám pomôžu dosiahnuť naše ambície.

Delta Electronics je od roku 2017 zapojená do programu Sledujeme/Znižujeme CO2. Čo vás k tomuto kroku viedlo?

Starostlivosť o životné prostredie je pre nás prioritou. Spoločnosť Delta je globálnym poskytovateľom riešení pre energetické a tepelné riadenie. V našom podniku sme nedávno spustili výrobu rýchlonabíjacích staníc pre elektromobily. Týmto krokom chceme tiež aktívne prispieť k znižovaniu produkcie skleníkových plynov. Naším cieľom je zachytiť nové trendy v automobilovom priemysle a zároveň chceme byť príkladom pre región. V rámci nášho výrobného závodu sme nainštalovali rýchlonabíjaciu stanicu, ktorú plánujeme využiť na nabíjanie firemných elektromobilov. Naša vízia – poskytovať inovatívne, čisté a efektívne riešenia pre lepší zajtrajšok – obsahuje aj riešenie kľúčových environmentálnych otázok, ako je napr. zmena klímy. Zmena klímy je jedným z najvážnejších globálnych problémov dneška. Náš integrovaný systém manažérstva nás zaväzuje k environmentálnej zodpovednosti voči verejnosti, štátnym orgánom a všetkým našim obchodným partnerom. Aj súkromný sektor má spoločenskú zodpovednosť zapojiť sa do aktivít, ktoré smerujú k riešeniu zmeny klímy. Program Sledujeme/Znižujeme CO2 je dobrovoľný nástroj na ochranu životného prostredia. Podporuje aktívne zapojenie podnikov, obcí a ďalších subjektov do činností na ochranu klímy. Jeho cieľom je takisto zviditeľniť konkrétne opatrenia a projekty na znižovanie emisií skleníkových plynov. My sme za roky 2017 a 2018 získali certifikát Sledujeme CO2.

Aké sú vaše ciele a ambície do budúcnosti?

V Dubnici nad Váhom sme vybudovali moderný podnik s kvalifikovanými zamestnancami a štruktúrovanými procesmi, ktorý má ambíciu stať sa európskou centrálou Delty pre výrobu a servis. Prvým krokom k tejto výzve bolo vytvorenie Delta „Shared service centra“ (Centrum zdieľaných služieb) a prevzatie zodpovednosti za vedenie ekonomickej agendy v sesterských spoločnostiach Delty v Českej republike, Poľsku, Rumunsku a Rusku. Sme si vedomí potrieb dnešného trhu, a preto našou snahou nie je len prispôsobiť sa vonkajším podmienkam, ale najmä rozvíjať nové technologické trendy počas nasledujúcich rokov.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...