1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Confal, a.s.

Zákazníkom chcú ponúknuť tekutý hliník

Spoločnosť Confal, a.s., sa zaoberá recyklovaním hliníka. Firma zo Slovenskej Ľupče ročne nakúpi približne 25-tisíc ton šrotu a vyrobí 16-tisíc ton zliatin. Šrot používajú aj na výrobu dezoxidačného hliníka a rafinačných zmesí pre oceliarne. „Od konkurencie sa odlišujeme vlastnou logistikou a širším sortimentom nakupovaných šrotov alebo odpadov,“ hodnotí predseda predstavenstva Branislav Petro, s ktorým hovoríme o prednostiach hliníkových zliatin aj o zámeroch spoločnosti.

Hliník a jeho zliatiny sú označované ako kov budúcnosti. Ktoré jeho vlastnosti sú podľa vás najdôležitejšie?

Za najdôležitejšiu vlastnosť považujeme recyklovateľnosť, kde sa dajú získať skoro rovnaké vlastnosti recyklátu ako primárneho kovu. Hliník, vzhľadom na jeho fyzikálne vlastnosti, je možné použiť všade, kde je potrebná ľahká konštrukcia, pevnosť a odolnosť voči korózii. Hliníkové zliatiny majú uplatnenie predovšetkým v strojárskom priemysle, ale tiež v stavebníctve, energetike či automobilovom priemysle.

Automobilový priemysel rieši v súčasnosti mnohé výzvy zamerané predovšetkým na znižovanie emisií. Nastupujú vozidlá na alternatívny pohon – čo to bude znamenať pre hliníkové zliatiny? Ako sa na to pripravujete?

Očakávame navýšenie podielu hliníka a jeho zliatin pri konštrukcii áut, aj preto, že to znamená úsporu hmotnosti oproti použitej oceli. Trend úspory počíta s odľahčením áut, prípadne s udržaním hmotnosti, napriek tomu, že autá ponúkajú viac možností ako doteraz, aj vzhľadom na bezpečnosť a komfort. Sledujeme trendy a v oblasti recyklácie vnímame za posledných 20 rokov zmeny v štruktúre používaných zliatin. Sme výrobca zliatin, ktorý sa prispôsobuje požiadavkám trhu. Výrobným procesom dokážeme ovplyvniť čistotu, fyzikálne a technologické bohatstvo zliatin. Snažíme sa vyrobiť to, čo si trh žiada, s čo najvyššou kvalitou, a tomu prispôsobujeme naše technologické zariadenie.

Kto sú vaši odberatelia?

Našimi odberateľmi sú zlievarne. Zliatina vo forme hliníkových ingotov alebo tekutého kovu skončí v zlievarni, ktorá vyrobí hliníkový odliatok. Vyrábame dezoxidačný hliník pre oceliarne, na Slovensku sú to U. S. Steel Košice a Železiarne Podbrezová. Časť hliníkových granulátov dodávame pre aluminotermickú výrobu ferozliatin. Asi 40 % produkcie ostáva na Slovensku a 60 % smeruje na export – dodávame pre časť európskeho trhu ako je Česko, Nemecko, Rakúsko, Maďarsko či Poľsko. Dodávky sú limitované vzdialenosťou asi tisíc km. Okrem toho realizujeme pilotný projekt zameraný na dodávku tekutého kovu. Ten môžeme dodávať len na kratšiu vzdialenosť. Aktuálne máme zákazníka, ktorý sídli v našom areáli a dodávame mu tekutý kov. Nájomcu sme si vybrali zámerne, už od začiatku si dizajnoval prevádzku nastavenú na dodávky tekutého kovu.

Výroba hliníka vyžaduje veľa energie. Čo robíte preto, aby ste zefektívnili výrobné metódy a znižovali energetickú náročnosť?

Primárny hliník sa vyrába elektrolýzou z rudy, kedy sa spracuje na tekutý hliník. Elektrolýza je extrémne energeticky náročná. Na recykláciu hliníka, tak ako ju robíme my, stačí 5 % energie oproti výrobe primárneho hliníka. Naše technológie upravujú šrot predtým, ako sa taví v rotačnej peci. To znamená, že ho ekologickým spôsobom zbavujeme nežiaducich látok. Odstredenie, sušenie a pyrolýza – to sú technologické postupy, ktoré šrot pred samotným tavením zbavujú nežiaducich látok, ktoré obsahuje. Vďaka tomu dosahujeme vyššiu efektivitu v procese. Veľkú energetickú úsporu prináša náš nový projekt – dodávka tekutého hliníkového kovu. Zákazníkovi nedodávame ingoty, ale tekutú zliatinu v špeciálnom tégliku, takže nemusí roztaviť ingot, ale do tankovacej pece rovno naleje tekutý kov od nás. My kov nemusíme schladiť a zákazník ho opäť nahriať – tento postup prináša výraznú úsporu nám aj zákazníkovi.

Aké riešenia máte pri ochrane životného prostredia?

Zaujíma nás nová legislatíva ohľadne zálohovania nápojových obalov. Podľa schválenej legislatívy budú predajcovia od roku 2021 zálohovať nápojové obaly – plasty a plechovky. Zálohovanie nápojových obalov zabezpečí vyššiu efektivitu systému a prispeje k ochrane životného prostredia. Plechovky by mali zmiznúť z komunálneho odpadu – niekto ich bude koncentrovať a predávať. My ich plánujeme kupovať od obchodných organizácií, ktoré ich budú zhromažďovať, a chceme ich spracovať tak, aby mali čo najvyššiu pridanú hodnotu.

Confal je najväčší slovenský recyklátor hliníka, aktuálne mesačne nakupujeme asi 200 ton použitých plechoviek zo separovaného zberu. Takže sa na tento systém pripravujeme, budeme sa snažiť zapojiť sa doňho a využiť všetky logistické možnosti našej firmy. Disponujeme vlastnými autami a prevádzkami v rámci Slovenska.

Vo svojich aktivitách sa prioritne zameriavate na vzťahy so zákazníkmi – poskytujete servis a rôzne sprievodné činnosti. Čo je ešte možné v tejto oblasti pre zákazníka urobiť?

Predovšetkým musíme poznať zákazníka a jeho potreby. Potom mu môžeme ponúknuť užšiu spoluprácu a riešenie výhodné pre obe strany. Spoločnostiam, ktorým vzniká pri ich činnosti hliníkový odpad, poskytujeme komplexný recyklačný servis. Zákazníkovi napríklad vieme dodať zariadenie na separáciu trosky, čím výrazne šetríme náklady na logistike a životné prostredie. Odpad, ktorý zákazníkovi vzniká pri spracovaní hliníka, dokážeme priamo na mieste efektívnejšie zhodnotiť a o zisk sa rozdelíme.

Môžete zhodnotiť vaše aktuálne ekonomické ukazovatele?

Druhý polrok 2018 a prvý štvrťrok 2019 bol náročný a nepodarilo sa nám splniť to, čo sme si stanovili v biznis pláne. Trh sa prepadol a výrazne sa znížili ceny zliatin. Pokles očakávame aj naďalej, hoci nie taký dramatický. Všetko to súvisí s vývojom v automotive. Som presvedčený, že biznis plán na tento rok sa nám podarí naplniť, vzhľadom na úspory, vyšší tlak na reguláciu nákladov a spustenie nových projektov. Zhodou okolností spúšťame nové projekty a výrobu aluminotermického granulátu. To je produkt, ktorý nemá s automotive nič spoločné, takže je pre nás akýmsi stabilizujúcim faktorom.

Aké prekážky vám najviac komplikujú podnikanie a výrobný proces?

Prostredie, v ktorom sa pohybujeme a ktoré ovplyvňuje aktuálna politická situácia. Napriek tomu, že neobchodujeme so štátom, nemáme štátne zákazky, musíme každodenne riešiť značne byrokratické a nepružné prostredie. Nekritizujem dane, Európsku úniu či nedostatok zamestnancov. To všetko je zvládnuteľné. Sťažujem sa na zákony a som sklamaný z toho, ako u nás (ne)fungujú procesy. Ľudia, ktorí sú platení za výkon štátnej správy, to nerobia. Náš štát je byrokratický – a to nie je problém Európskej únie, spôsobujeme si to sami. Sme korupčný a lenivý štát.

Aké sú ďalšie zámery vašej spoločnosti?

Z dlhodobého hľadiska chceme robiť to čo doteraz, najlepšie ako vieme, aby sme si udržali zákazníkov a aby boli naši zákazníci spokojní. Z krátkodobého máme ambíciu ponúknuť v budúcnosti tekutý kov aj ďalším zákazníkom. Momentálne ho dodávame len v rámci nášho areálu, ale našou ambíciou je prepravovať tekutý kov aj na väčšie vzdialenosti. Sme v regióne, kde máme blízko zákazníkov, ktorí nakupujú naše zliatiny a dokážeme im ponúknuť tekutý kov. V bezprostrednom regióne evidujeme viac firiem, ktoré by mohli mať záujem o náš tekutý hliník.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...