1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Chemkostav, a.s.

chemkostav 1 14Postupne mení svoj výrobný program

Spoločnosť Chemkostav začala pôsobiť na slovenskom stavebnom trhu v roku 1996 pod názvom PSJ – Chemkostav, s.r.o. V roku 1999 sa pretransformovala na akciovú spoločnosť a v roku 2004 zmenila názov na Chemkostav, a.s. Firma rozšírila svoje pôsobenie aj na trhoch Českej republiky, Ukrajiny a Macedónska, hoci v súčasnosti sú tieto aktivity utlmené.

Dnes je Chemkostav renomovaná slovenská stavebná spoločnosť, ktorá si svoju pozíciu na trhu vybudovala vďaka spojeniu kvality, odbornosti a skúseností svojich zamestnancov. Počas svojho pôsobenia vybudovala na Slovensku viac ako 150 stavieb – od najmodernejších bytových či administratívnych objektov v Bratislave, cez desiatky objektov inžinierskych sietí, ktoré priniesli do domácností čistú vodu a obciam kvalitné čistiarne odpadových vôd, až po supermarkety, obchody a predajne rôznych automobilových značiek.

Medzi referenčné stavby spoločnosti Chemkostav patria rezidenčné projekty Tri veže alebo Panorama City. V roku 2014 vstúpila firma aj do diaľničného segmentu stavebníctva. Chemkostav ostáva verný svojim koreňom na východnom Slovensku a aj jeho sídlo sa nachádza v Michalovciach. Vzhľadom na realizovaný objem prác v rámci celého Slovenska sa v hlavnom meste nachádza obchodná kancelária a Divízia BA na realizáciu stavieb v Bratislave a okolí. Posledné dva roky spoločnosť nenaplnila svoje ekonomické očakávania – o tom, ale aj o prijatých opatreniach sme sa rozprávali s generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva Ing. Tiborom Mačugom.

V prvom kvartáli došlo v Chemkostave k personálnym zmenám. Čo bolo dôvodom tohto kroku a čo sa zmenilo?

V posledných rokoch sme sa museli popasovať s viacerými negatívami. Naše stanovené ciele sa nám síce podarilo splniť a s obratom vo výške 50 miliónov eur za rok 2018 sme boli spokojní, ale výsledky hospodárenia nenaplnili naše očakávania. Zníženie oproti predminulému roku spôsobil útlm činnosti v Macedónsku a dobiehanie ukončenej stavby R2 Zvolen – Pstruša. K negatívnemu hospodáreniu výrazne prispeli bytové stavby v Košiciach a Bratislave. Uvedomili sme si, že vo firme potrebujeme zmeny. Na jednej strane to boli personálne zmeny – do nášho 20-ročného zavedeného systému sme potrebovali nový vietor. To sa podarilo, do manažmentu prišli dvaja noví kreatívni ľudia. Už to cítime vo fungovaní spoločnosti a verím, že ďalšie obdobie potvrdí opodstatnenosť tohto rozhodnutia. Druhou podstatnou vecou je zameranie spoločnosti. Našou strategickou úlohou bude postupne zmeniť výrobný program a prejsť od bytovej výstavby do iných segmentov stavebníctva, ktoré prinesú väčšiu efektivitu.

Bytová výstavba však tvorila najväčší podiel stavebnej výroby Chemkostavu. Prečo ten odklon?

Stále ideme za tým, čo ponúka stavebný trh. A to bola v posledných rokoch bytová výstavba. Developeri investujú do bytových a polyfunkčných stavieb a záujem o kúpu bytov je stále veľký. Roky skúseností však ukázali, že tento typ stavieb patrí v stavebnom priemysle k najnáročnejším. Zápasíme s nekvalitnou realizačnou dokumentáciou, nedostatkom remeselníkov, zvýšenými cenami poddodávateľov a veľkými očakávaniami investorov – budúcich majiteľov bytov. Každý chce mať všetko iné a v top kvalite. V roku 2018 sme ukončili dva veľké bytové projekty – 360 bytov v Košiciach a 350 bytov v Bratislave. Tieto projekty neprinášajú takú ziskovosť, ako sme pôvodne plánovali. Preto sme urobili neľahké, ale verím, že dobré strategické rozhodnutie – odísť z bytovej výstavby. Alternatívou je bytová výstavba do fázy holobytov. Vlani sme sa však zamerali na pomalý prechod do iných segmentov a zatiaľ sa nám darí.

Aké zákazky okrem bytovej výstavby ste nedávno realizovali?

Našou druhou najväčšou zákazkou bol projekt Kráľovský Chlmec – rozšírenie jednotnej a splaškovej kanalizácie a intenzifikácia čistiarne odpadových vôd v objeme takmer 9 miliónov eur. Aj z hľadiska efektívnosti ju považujeme za našu najlepšiu stavbu roka 2018. Spomeniem ešte intenzifikáciu výroby sladu v Michalovciach, kde sme v areáli firmy vybudovali novú výrobnú jednotku, ktorá rozšírila výrobné kapacity. Realizovali sme modernizáciu 10 mostov na cestách I. triedy v Košickom a Prešovskom samosprávnom kraji, ktoré nespĺňali bezpečnostné parametre. Začali sme stavať aj polyfunkčný objekt Bastion Office Center v Košiciach – ide o 10-podlažný objekt s plochou 11-tisíc m2.

Ako sa vyvíjal rok 2019? Nakoľko sa Chemkostavu daril prechod do iných stavebných segmentov?

V októbri sme po rekonštrukcii už skolaudovali hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom. Podarilo sa nám výraznejšie vstúpiť do zdravotníckych stavieb – získali sme niekoľko rekonštrukcií nemocníc. Začali sa ešte v roku 2018, kedy sme odštartovali stavbu traktu urgentnej medicíny v areáli Nemocnice sv. Jakuba v Bardejove. Vlani sa s rekonštrukciami nemocníc roztrhlo vrece. Budeme sa podieľať na modernizácii infraštruktúry pre zefektívnenie poskytovania akútnej zdravotnej starostlivosti v nemocnici vo Zvolene. Stavenisko sme prevzali koncom septembra a stavbu plánujeme odovzdať v marci 2021. V Nemocnici Poprad budeme v najbližšom období realizovať rekonštrukciu a prístavbu urgentného príjmu, rekonštrukciu dvoch podlaží nemocnice a výťahy pre lôžkovú časť. Pre Univerzitu veterinárskeho lekárstva sme začali modernizáciu pavilónu č. 36, ktorá je zameraná na zníženie energetickej náročnosti.

Dve zákazky realizujeme vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Vlani v marci sme začali rekonštrukciu v onkologickej budove, kde zabezpečujeme pripravenosť pre montáž dvoch lineárnych urýchľovačov a CT prístroja. Stavebné úpravy plánujeme ukončiť v marci 2020. Druhou zákazkou je rekonštrukcia oddelenia radiačnej onkológie v starom internom pavilóne. Okrem toho sme boli úspešní vo výberovom konaní na prvú časť rekonštrukcie študentských domovov Technickej univerzity v Košiciach. Obnova blokov C a D by mala byť ukončená do šiestich mesiacov. S prácami sa presúvame aj do Ružomberka. V areáli Mondi SCP budeme realizovať stavebné práce na čistiarni odpadových vôd nového papierenského stroja PM19. To všetko pre nás znamená návrat k pozitívnemu výsledku hospodárenia.

Staviate po celom Slovensku. Nemáte problém s pracovníkmi?

V roku 2018 sme mali 300 pracovníkov, vlani sme ich počet znížili na 250. Nechceme byť veľká firma. Na zabezpečenie našich výkonov však zamestnávame 60 – 70 pracovníkov z Ukrajiny. Situácia na pracovnom trhu je veľmi zlá. Slovenské školstvo za drahé peniaze daňových poplatníkov produkuje študentov, ktorí nie sú uplatniteľní na trhu práce. Chýba kvalitné učňovské školstvo, stavebné priemyslovky. Naši majstri budú pomaly odchádzať do dôchodku, je to otázka 4 až 5 rokov a nemá ich kto nahradiť. Absolventi stavebných priemysloviek, ktorí by ich mali vystriedať, jednoducho nie sú. Prichádzajú k nám nekvalifikovaní pracovníci, za chodu ich učíme, získavajú zručnosti, a následne si na úrade práce dopĺňajú odborné vzdelanie, aby mali na svoje zručnosti „papier“. Systém školstva je na Slovensku nastavený veľmi zle a aj propagované duálne vzdelanie je len na papieri a vôbec nereflektuje reálnu prax.

Čo vo svojej práci považujete za najdôležitejšie?

Každé podnikanie je o ľuďoch. Záleží, akých ľudí máte okolo seba, s kým pracujete, o koho sa môžete oprieť. Ak tých ľudí nemáte, nič nedokážete. Pilierom úspechu a napredovania spoločnosti Chemkostav sú naši zamestnanci. Preto sa sústreďujeme na zabezpečenie istôt zamestnancov, spolu s budovaním dlhodobých vzťahov s dodávateľmi a poskytovateľmi služieb. To nám umožňuje byť stabilnou a významnou spoločnosťou na stavebnom trhu. Našou ambíciou je, aby názov Chemkostav bol nositeľom seriózneho a rešpektovaného partnera dodržiavajúceho dohody. Tomu podriaďujeme naše aktivity. Za dôležitú považujeme tiež podporu nášho materského regiónu. Od roku 2001 sme nepretržite generálnym partnerom hádzanárskeho klubu žien Iuventa Michalovce.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...