1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

BUKÓZA HOLDING, a.s.

Bukoza 191Spoločnosť čakajú významné investičné aktivity

Skupina spoločností BUKÓZA HOLDING sa zameriava na chemické spracovanie drevnej hmoty, v prevažnej miere bukovej dreviny. S prihliadnutím na 70-ročnú históriu výroby patrí BUKÓZA HOLDING medzi významných tuzemských spracovateľov drevnej hmoty. Organizačnú štruktúru skupiny tvoria výrobné, obslužné a partnerské spoločnosti. Najväčšou výrobnou spoločnosťou v rámci skupiny je BUKOCEL, a.s., producent nosného výrobného produktu – sulfátovej bielenej bukovej buničiny.

Tento produkt slúži ako vstupná surovina pre produkciu tissue výrobkov, grafických a špeciálnych druhov papiera a výrobu práškovej celulózy, ktorá sa využíva pri výrobe plastov a stavebných hmôt. Výrobný sortiment zahŕňa osem produktových skupín buničiny vyrábaných osobitným procesným prístupom v rôznych kvalitách. Buničina je vyrábaná vo forme hárkov a jej jedinečné bukové vlákna dodávajú tomuto produktu výnimočné postavenie pri výrobe rôznych druhov papiera.

Najväčšou obslužnou spoločnosťou v rámci skupiny je BUKÓZA HOLDING, a.s., ktorá predstavuje riadiace a strategicko-plánovacie centrum pre celú skupinu. Spoločnosť zabezpečuje finančné, právne, personálne a administratívne služby. BUKÓZA Export-Import, a.s., je exportno-importné centrum pre celú skupinu, a tým zabezpečuje tok materiálov a tovarov medzi jednotlivými spoločnosťami. Spoločnosť je výhradným predajcom nosného produktu, ktorý predstavuje 8 produktových skupín buničiny, a zároveň zabezpečuje pre celú skupinu nákup strategických surovín ako je drevná hmota, chemikálie, uhlie a ďalšie suroviny. Služby v oblasti údržby, stavebných, inštalatérskych a strojárskych prác zabezpečuje Bukóza Progres, s.r.o. Zastrešuje takisto výrobu samostatných technologických uzlov a náhradných dielov a ich následnú montáž a inštaláciu. Významnou mierou sa podieľa na veľkých investičných akciách holdingu.

Energetické centrum pre celú skupinu tvorí BUKÓZA ENERGO, a.s., ktorá je výrobcom a dodávateľom elektrickej energie a tepla. Zabezpečuje elektrickú energiu pre prevádzky jednotlivých spoločností patriacich do skupiny aj centrálne zásobovanie tepla pre domácnosti, verejný sektor a priemysel mesta Vranov nad Topľou. Je významným dodávateľom elektrickej energie na slovenskom trhu. Partnerskou spoločnosťou výrobného charakteru je BUKÓZA INVEST, s.r.o., ktorá koncom minulého roka modernizovala a zvyšovala recyklačné kapacity zberového papiera. Výsledným výstupom má byť trojvrstvový natieraný papier s predpokladanou celkovou výrobnou kapacitou na úrovni 74-tisíc ton. Podnik GREENCEL, s.r.o., patrí medzi partnerské spoločnosti orientované na finalizáciu výrobného produktu. Značka GREENCEL je zhodnotením dlhoročných skúseností s produkciou v oblasti celulózo-papierenského priemyslu. Produktové portfólio je členené v troch divíziách: celulózové vlákna pre technické aplikácie, produkty pre filtráciu kvapalín a nápojov a rastlinné vlákna pre potravinársky priemysel.

Zlom prišiel v roku 2000

„Zlomovým rokom pre skupinu spoločností BUKÓZA HOLDING bol rok 2000, kedy sa novým akcionárom stal Ján Ďurian,“ hodnotí vývoj predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Ing. Vladimír Jacko, PhD., MBA. „Od tohto roku došlo k viacerým významným investíciám, ktoré mali významný dopad na zvýšenie celkovej konkurencieschopnosti, zlepšenie kvality životného prostredia, zvýšenie výrobných kapacít a zvýšenie efektivity výrobných procesov.“ V súčasnosti je skupina spoločností BUKÓZA HOLDING moderným, konkurencieschopným a prosperujúcim závodom. V roku 2018 dosiahla výrobná kapacita nosného produktu, papierenskej buničiny, úroveň takmer 160-tisíc ton. To sa pozitívne odrazilo aj na celkových hospodárskych výsledkoch, ktoré budú v porovnaní s rokom 2017 na vyššej úrovni. Takmer celá výrobná kapacita podniku je orientovaná na export. Medzi významné exportné teritóriá patria viaceré európske krajiny – Nemecko, Poľsko, Taliansko, Francúzsko, Rumunsko, Slovinsko a Česká republika.

V tomto roku plánuje vedenie skupiny spoločností BUKÓZA HOLDING významné investičné akcie smerujúce do zvýšenia kvality a kvantity produktov, vyššej miery efektivity výrobných procesov a modernizácie technologických uzlov za účelom zníženia negatívnych dopadov na životné prostredie. Najvýznamnejšou investičnou akciou pre rok 2019 je komplexná modernizácia papierenského stroja za účelom zvýšenia úrovne recyklačných kapacít na vstupe, a tým zvýšenie celkovej úrovne produkcie trojvrstvového papiera na výstupe. Investičný projekt je spolufinancovaný zo štrukturálnych fondov Európskej únie.

Ďalšou významnou akciou je výstavba moderného a funkčne automatizovaného technologického zariadenia, ktorého primárnou funkciou je zhodnotenie sekundárneho biologického kalu a sušiny čierneho výluhu. Predmetná investičná akcia v nadväznosti na realizáciu ďalších plánovaných investícií sleduje hlavný strategický cieľ skupiny spoločností BUKÓZA HOLDING, ktorým je zvýšenie celkovej výrobnej kapacity papierenskej buničiny na 200-tisíc ton. Celkové investičné náklady sú vo výške 40 miliónov eur. „Medzi načrtnuté plánované investície radíme investíciu, ktorej hlavným cieľom je inovácia procesu odparovania a následného zahusťovania čierneho výluhu na úroveň minimálne 70 % miery sušiny. Na túto investíciu s rozpočtom presahujúcim 9 miliónov eur sa nám podarilo získať nenávratný finančný príspevok zo štrukturálnych fondov EÚ,“ približuje Vladimír Jacko.

Platforma Priemysel 4.0

Komplexnosť filozofie skupiny spoločností BUKÓZA HOLDING pre nasledujúce obdobie podčiarkuje zainteresovanie jednotlivých spoločností do postupnej implementácie prvkov platformy Priemysel 4.0. V nadväznosti na dosiahnutie strategického cieľa ide o proces automatizácie, digitalizácie a komplexnej modernizácie technologických uzlov a výrobných procesov. Ako však pripomína Vladimír Jacko, „predpokladáme, že implementácia prvkov automatizácie a digitalizácie nebude mať negatívny vplyv na vývoj počtu zamestnancov. Ten má v posledných rokoch stúpajúcu tendenciu. Momentálne je celkový počet zamestnancov na úrovni niečo vyše tisíc, čo skupinu spoločností BUKÓZA HOLDING radí medzi najvýznamnejších zamestnávateľov Prešovského kraja. Tento fakt má priamu súvislosť s aktívnou tvorbou nových pracovných miest vznikajúcich počas a následne po realizácii investičných zámerov, čo predstavuje podstatné kritérium pri stanovovaní priorít v rámci investičných plánov.“

Dôležitým kritériom, ktoré spoločnosť zohľadňuje pred realizáciou každej investície, je jej samotný dopad na životné prostredie. Ako zdôrazňuje predseda predstavenstva, „v tomto smere plne rešpektujeme jeden z princípov trvalo udržateľného rozvoja, ktorý sme v našej skupine zadefinovali, a tým je ochrana životného prostredia. V oblasti ochrany ovzdušia prostredníctvom modernizácie filtračných mechanizmov a technológií, v oblasti ochrany vôd prostredníctvom zvýšenia efektivity mechanicko-biologickej čistiarne odpadových vôd a v oblasti prevencie prostredníctvom pravidelného monitoringu a vyhodnocovania zozbieraných dát.“

V rámci princípov trvalo udržateľného rozvoja BUKÓZA HOLDING realizuje aj systematickú spoluprácu s akademickou pôdou na úrovni základných a stredných škôl. Za prioritu považujú najmä zvýšenie informovanosti študentov o výrobných postupoch a atraktívnosti pôsobenia v oblasti drevospracujúceho priemyslu. „V konečnom dôsledku nám ide o systematickú a premyslenú výchovu budúcich kolegov. Realizujeme viacero projektov zameraných na napĺňanie tejto priority. Spomeniem našu pravidelnú spoluprácu s partnerskými školami v rámci Prešovského kraja, ktoré spolufinancujeme, avšak najvýznamnejším je program finančnej podpory študentov. Ide o unikátnu formu štipendia pre žiakov študijného odboru chemik – operátor na Strednej odbornej škole technickej v Humennom,“ uzavrel predseda predstavenstva a generálny riaditeľ BUKÓZA HOLDING Vladimír Jacko.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...