1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Branson Ultrasonics, a.s.

Branson Ultrasonics 16Schopnosť reagovať na nečakané výzvy robí firmu inovatívnejšou

Koronakríza jasne poukázala na dôležitosť vlastných kapacít. Expresný nábeh na nové aktivity určené k ochrane zdravia a života súvisia nielen s akceptovaním podnikateľskej zodpovednosti, ale zaradili sa k poznávacím znameniam modernej výrobnej spoločnosti. Jednou z nich je Branson Ultrasonics, a.s., v Novom Meste nad Váhom. Ako líder v oblasti vývoja a výroby zariadení na zváranie plastov a neželezných kovov ponúka produkty v podobe systémov a inovácií pre ultrazvukové spájanie, lineárne a orbitálne vibračné zváranie a infračervené a laserové zváranie, ktoré nachádzajú využitie najmä v automobilovom, elektrotechnickom a potravinárskom priemysle či v zdravotníctve.

Prostredníctvom nových aktivít v medicínskej oblasti slovenská dcéra nadnárodnej korporácie Emerson zdôraznila, že význam spoločenskej zodpovednosti nie je len prázdna fráza. „Sme hrdí, že sme na neznámu situáciu dokázali odpovedať vytvorením rady produktov a aktívne sa podieľame na ochrane života a zdravia ľudí na celom svete,“ hovorí Mgr. Branislav Moško, riaditeľ závodu a predseda predstavenstva Branson Ultrasonics, a.s., v Novom Meste nad Váhom. O tom, ako sa slovenský podnik prispôsobil mimoriadnej situácii, nám viac prezradil v inšpiratívnom rozhovore.

COVID-19 uštedril výrobným spoločnostiam silný úder. Rozhodujúcu úlohu zohrala celková pripravenosť, ale aj schopnosť improvizovať.

Naša spoločnosť má vybudovanú stabilne silnú pozíciu v rámci automobilového priemyslu. Značná časť našich aktivít plynula do oblasti automotive ako do jedného z kľúčových výrobných segmentov v strednej a východnej Európe. V poslednom období sme pocítili jeho spomalenie a koronakríza situáciu ešte viac vyhrotila. Pozorne sledujeme, aké prináša následky z pohľadu investícií, a tiež ako ovplyvňuje celý automobilový trh.

Vaša spoločnosť sa v novej situácii pružne zorientovala.

Primárne sa nám rozšírili možnosti v medicínskom segmente. Vo veľmi krátkom čase sme dokázali ponúknuť nové riešenia a momentálne zaznamenávame veľký úspech v ultrazvukovom zváraní, ktoré nachádza využitie pri výrobe rúšok a respirátorov. Naši odborníci na Slovensku, a tiež v Nemecku, Švajčiarsku a USA, preukázali veľkú schopnosť promptne zareagovať na aktuálne požiadavky svetového trhu a ponúkli technológie v požadovanej kvalite a s veľmi krátkym dodacím časom.

Možno povedať, že v Novom Meste nad Váhom vznikol svetový produkt?

Áno, vytvorili sme globálny produkt vyplývajúci zo svetovej potreby. Na Slovensku vyvíjame a vyrábame technológie, ktoré dodávame do celej Európy aj USA. Trh si odrazu vyžiadal extrémne množstvo špecifických výrobkov, na čo firmy neboli dostatočne pripravené. Takmer okamžite vznikol veľký dopyt po technológiách umožňujúcich vyrábať rúška a respirátory. Zachytili sme nové možnosti, ktoré firme prinášajú veľké výhody nielen z pohľadu ekonomiky. Podieľame sa na výrobe moderných ochranných a medicínskych pomôcok, čím napĺňame poslanie o zodpovednom a najmä zmysluplnom podnikaní so silným etickým odkazom. Ochrana a bezpečnosť ľudí totiž prerástla do leitmotívu súčasnosti.

Môžete spomenúť niektoré predošlé míľniky z 25-ročnej histórie vašej spoločnosti?

Naša firma pôsobí na Slovensku od roku 1994, kedy sa americká nadnárodná spoločnosť Emerson rozhodla rozšíriť výrobu v strednej a východnej Európe. V Novom Meste nad Váhom nadviazala na silnú tradíciu strojárskeho priemyslu v našom regióne, kde našla kvalifikovaných odborníkov, ktorí predstavovali záruku pre rozvoj v budúcnosti. Začala pôsobiť na základoch vtedajšieho Výskumného ústavu mechanizácie a automatizácie a naša sekcia Branson bola jedna z prvých, ktorá prišla na Slovensko. K pôvodnej primárnej výrobe a montáži boli do Nového Mesta nad Váhom postupne presúvané ďalšie zodpovednosti.

Zásluha na rozšírení pôsobnosti našej spoločnosti patrí ľuďom, ktorí presvedčili o svojich schopnostiach manažovať viac zverených úloh a náročných projektov. Boli k nám presunuté aplikačné laboratóriá pre strednú a východnú Európu a naši vývojoví inžinieri sa venujú výskumu a globálnemu vývoju pre celú Skupinu. Počas posledných rokov sme získali viaceré kompetencie v oblasti predaja a zákazníckej podpory pre stredoeurópsky a východoeurópsky región, aj zodpovednosti v oblasti financií a účtovníctva pre Skupinu. Našim majiteľom sme dokázali, že má zmysel rozvíjať vývojovú a výrobnú činnosť na Slovensku, kde v podstate nemáme konkurenciu. Vyvíjame a produkujeme špecifické technológie, pre ktoré je slovenský trh malý. 80 až 90 % našej produkcie je určených na export. Podstatná časť zostáva v Európe, zvyšok smeruje do Severnej Ameriky a Ázie, primárne na trhy v Číne, Južnej Kórei a Japonsku.

Do akých oblastí ste nasmerovali najväčšie investície za posledné obdobie?

Veľké investičné aktivity spojené s obnovou areálu našej spoločnosti sme zrealizovali v období rokov 2018 až 2019. Náklady na kompletnú modernizáciu nášho kampusu a hlavnej budovy sa pohybovali vo výške 2,5 milióna eur, pričom sme zohľadňovali možnosti efektívne voči životnému prostrediu a s dôrazom na nižšiu spotrebu energie. Konštantne investujeme do nových technológií, strojového vybavenia, robotiky a automatizácie. Pravidelné investície sa týkajú aj nákupu nových CNC obrábacích strojov a 3D tlačiarní, ktoré zrýchľujú a uľahčujú proces výroby.

Akými cestami nachádzate kvalifikovaných pracovníkov?

V našej spoločnosti pracuje 300 ľudí. Máme vypracovanú stabilnú zamestnaneckú politiku, ktorej zostávame verní po dlhé roky. Osvedčilo sa nám pracovať s ľuďmi a vychovávať si ich od začiatku. Sme zapojení do systému duálneho vzdelávania, ktorý nám pomáha získavať odborníkov do výroby, najmä na obsluhu CNC obrábacích strojov. Aktívne spolupracujeme s vysokými školami a momentálne u nás pôsobí niekoľko stážistov z rôznych univerzít. Napriek tomu, že sme veľkou firmou a súčasťou nadnárodnej korporácie, zakladáme si na rodinnej atmosfére a kolegiálnom prostredí. Zamestnancom poskytujeme priestor pre rozvoj schopností a rozširovanie vedomostí. Zásluhou nášho efektívneho prístupu nepociťujeme veľkú fluktuáciu pracovníkov.

Aktuálny stav je aj pre stabilnú spoločnosť s tímom skúsených odborníkov veľkou výzvou.

Počas mimoriadnej situácie musíme zabezpečovať plynulý chod firmy. Dodržiavame pôvodné objednávky a zároveň realizujeme nové zákazky týkajúce sa produktov dôležitých pre zachovanie bezpečnosti a ochrany zdravia. Zamestnancov sme v dostatočnom predstihu informovali o všeobecných opatreniach pre zamedzenie šírenia koronavírusu. V súvislosti s mimoriadnou situáciou sme okamžite prijali prísne pravidlá v podobe dezinfekčných opatrení a zabezpečenia dostatočnej fyzickej vzdialenosti pracovníkov. Umožnili sme viaczmennosť v administratíve a prácu z domu pre vybraných pracovníkov. Keďže sme výrobná spoločnosť, gro zamestnancov zostáva pracovať vo firme. Vyvinuli sme však veľké úsilie, aby boli pri plnení pracovných povinností chránení a cítili sa v bezpečí.

Napriek celkovej nepriaznivej situácii Branson Ultrasonics neprežíva obavy z budúcnosti.

Vďaka flexibilite našich ľudí, schopnosti rýchlo reagovať na vzniknuté situácie na trhu a schopnosti inovovať naše produktové portfólio verím, že naša spoločnosť aj naďalej ostane na trhu úspešná. V súlade s filozofiou celej Skupiny však prvoradým cieľom zostáva ochrana zdravia a zvyšovanie bezpečnosti ľudí na celom svete. Práve v aktuálnej situácii tak naše poslanie nadobúda ešte širší rozmer.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...