1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Bonfiglioli Slovakia, s.r.o.

bonfiglioli 18Výrobca heavy duty prevodoviek

Spoločnosť Bonfiglioli Slovakia, s.r.o., vznikla v roku 2005, keď zakladateľ firmy Clementino Bonfiglioli kúpil 60-tisíc m2 pozemkov v areáli bývalých považských strojární a rozhodol sa vybudovať nový závod. V roku 2006 bola spustená prvá výroba, ktorá začínala v kompletne zrekonštruovanej pôvodnej hale s plochou 3500 m2. V priebehu histórie firmy sa k nej pristavili ďalšie dve haly a aktuálne má firma k dispozícii až 19-tisíc m2 výrobnej plochy.

Podnik začínal postupne. Počet jeho zamestnancov, ktorých je dnes 295, rástol úmerne s narastajúcim sortimentom výrobného programu. Viac o nástupe podnikania koncernu Bonfiglioli na Slovensku nám v exkluzívnom rozhovore prezradil plant manager spoločnosti Ing. Dušan Randa, ktorý na tejto pozícii pôsobí tri roky a v spoločnosti začínal už v marci 2006 ako logistický manažér. „V lete 2006 sme sa pustili do prvých výrobkov – náprav na vysokozdvižné vozíky CESAB, ktoré sme montovali z komponentov dovezených z Talianska. Začali sme naberať aj prvých operátorov kvality a ľudí na údržbu. Ako sa zvyšovala komplexnosť procesov, prichádzali noví inžinieri a prispôsobovala sa aj štruktúra firmy.“

Nedávno spoločnosť rozšírila svoje rady o skupinu mladých inžinierov – absolventov, ktorých si sama vychováva, čo sa jej aj vďaka podpore talianskej centrály darí. Na ďalších riadkoch sa dočítate viac o kostre a vývoji výrobného programu, procese „customization“, reakcii firmy na agendu Priemysel 4.0 a jej plánoch a víziách do nasledujúcich rokov.

Dynamicky sa meniace produktové portfólio

Koncern Bonfiglioli pôsobí v troch hlavných oblastiach podnikania, ktorými sú priemyselné, veterné a mobilné riešenia. K týmto kľúčovým odvetviam neustále pribúdajú ďalšie. Firma sa napríklad začala angažovať v oblasti elektromobility – sesterský novopostavený závod EVO (Bologna) začína s novou montážou komponentov pre projekt elektro-dodávky FIAT. Elektropohony pre vysokozdvižné vozíky Toyota sa vyrábajú v ďalšom závode v severotalianskom mestečku Forli, ktoré patrí do mobilnej divízie. Vznikajú nové tímy ľudí, tzv. „cross functional“, ktoré sa venujú spájaniu viacerých produktov Bonfiglioli do ucelených riešení – vytvárajú synergie aj medzi rôznymi business units. „Organizačne patríme do industriálnej „D&P business unit“. Väčšina prevodoviek, ktoré vyrábame, má práve aplikáciu v priemysle, pri výrobe strojov a zariadení, ale prelína sa to. Výrobky, ktoré dodávame, môžu odoberať aj zákazníci našich sesterských divízií,“ povedal plant manager na tému predmetu podnikania slovenského závodu.

Vo viacerých prípadoch ide o špecifické produkty navrhnuté podľa požiadaviek klientov. „Naším dlhodobým cieľom nie je len predať prevodovku, ale dodať zákazníkovi komplexné riešenie. To zahŕňa napríklad aj softvér, senzory na snímanie teploty oleja, otáčok, opotrebenia prevodovky, vibrácií, poradenstvo a pod. Snažíme sa, aby mal zákazník k samotnému hardvéru aj nejakú nadstavbu v podobe softvéru, prípadne servisných a analytických služieb. Vďaka tomu mu aj do budúcna zabezpečíme bezproblémový chod zakúpeného zariadenia,“ priblížil Dušan Randa aktuálne zámery spoločnosti.

Portfólio odpovedá na potreby trhu

Produktové portfólio Bonfiglioli Slovakia sa vyvíja a odpovedá na potreby trhu a plány rozvoja materskej firmy. V rokoch 2005 až 2006 začínali s nápravami na vysokozdvižné vozíky. O rok na to pribudli prevodovky na domiešavače betónu, ktorých výrobu počas krízy presunuli do Ázie (Čína), kde sa nachádzal konečný spotrebiteľ. V tom čase spoločnosť prevzala náhradné výrobné programy z Talianska. Išlo konkrétne o planétové prevodovky série 300 a v krátkom čase pribudli priemyselné prevodovky série ACF. V roku 2015 sa do Bonfiglioli Slovakia z talianskych závodov presunuli aj ťažké prevodovky sérií HDP, HDO. „Bonfiglioli Slovakia, s.r.o., je tzv. heavy duty závod. Sme zameraní na najťažšie prevodovky zo sortimentu Bonfiglioli. Konkrétne vyrábame planétové prevodovky, tzv. sériu 300, a to všetky veľkosti, ktoré má Bonfiglioli v katalógu, až do veľkosti 325. Len pre ilustráciu, ide o prevodovky rádovo o hmotnosti 5 ton, ktoré dokážu preniesť krútiaci moment až okolo 1,5 milióna Nm. Taktiež v oblasti heavy duty vyrábame tzv. HDP, HDO prevodovky. Ide o priemyselné prevodovky, ktoré slúžia na zabudovanie do rôznych strojných zariadení. Aplikácia je väčšinou v banskom a potravinárskom priemysle, manipulácii, prístavoch a žeriavoch na nadrozmerné náklady, kde sa poháňajú navijaky, dopravníky a pod. Produkujeme aj sériu ACF, teda štandardné priemyselné (koaxiálne aj s pravouhlým vstupom/výstupom) prevodovky tých najväčších veľkostí v rámci sortimentu Bonfiglioli. Naša hlavná obchodná náplň je montáž týchto prevodoviek z interne vyrábaných komponentov, ale aj z komponentov nakupovaných od dodávateľov,“ vysvetlil Dušan Randa.

Zaujímavosťou je, že k štandardnému opracovaniu ako je sústruženie, frézovanie na CNC centrách, pribudla nedávno výroba ozubených kolies a ozubených hriadeľov pre heavy duty prevodovky HDP/O. Táto investícia do obrábania v sume 8,5 milióna eur sa rozbehla pred dvomi rokmi a projekt je momentálne v sériovej výrobe. „Novinka v podobe ozubárskej výroby je niečo, čo sme na Slovensku doteraz nikdy nerobili, komponenty sme totiž nakupovali od dodávateľov. Osobne to považujem za najväčší míľnik v histórii nášho výrobného závodu, pretože nám to prinieslo dôležité navýšenie pridanej hodnoty a taktiež technického know-how,“ povedal Dušan Randa k téme výrobného programu spoločnosti Bonfiglioli Slovakia ako jeden z jej služobne najstarších zamestnancov.

Prozákaznícky orientovaná firma

Najvýznamnejšími zákazníkmi Bonfiglioli Slovakia, s.r.o, sú veľké inžinierske firmy so zameraním na výrobu strojov s celosvetovou pôsobnosťou. Môžeme spomenúť napríklad rakúskeho výrobcu autožeriavov Palfinger, nadnárodnú spoločnosť Metso, francúzsky Michelin, nemeckú skupinu Liebherr alebo fínsky Outotec orientovaný na kovospracujúci a ťažiarsky priemysel. Prevodovky vyrobené v Považskej Bystrici sú použité napríklad aj v najväčších výletných lodiach sveta spoločnosti Royal Caribbean.

Vyhovieť individuálnym potrebám zákazníkov nie je ľahké, a dvojnásobne to platí v heavy duty biznise. „Zjednodušene povedané, čím je prevodovka väčšia, tým je aj špecifickejšia a svojrázne sú aj požiadavky zákazníka. Keď zákazník investuje do prevodovky, chce ju mať presne na mieru, požaduje pripojený rozmer, ktorý bude sedieť presne na jeho aplikáciu, chladenie podľa svojich potrieb, mazanie, farbu a povrchovú úpravu, ktoré potrebuje. Väčšinou ide o projektovú výrobu náročnú na logistiku s neustále sa stupňujúcou požiadavkou na skrátenie dodacích lehôt. Prebieha schvaľovanie výkresu zákazníkom, zapracovanie jeho požiadaviek do nášho existujúceho produktu a následne túto objednávku riadi projektový tím, ktorý zabezpečí čo najrýchlejšiu a najhladšiu realizáciu zákazky,“ objasnil proces prispôsobovania výroby prianiam zákazníka plant manager slovenského závodu.

Cieľom spoločnosti Bonfiglioli Slovakia, s.r.o., ktorá vyrába tisíce rôznych konfigurácií produktov ročne, je zvýšiť efektivitu a kvalitu výroby. Množstvo úkonov, ktoré pôvodne robil človek, je dnes možné automatizovať. Aktuálne prebieha inštalácia novej montážnej linky. Táto investícia nahrádza manuálnu „stand alone” montáž planétových prevodoviek poloautomatickými ostrovmi, ktoré navzájom medzi sebou elektronicky komunikujú a všetok pohyb materiálu medzi linkami zabezpečuje systém automaticky navádzaných vozíkov (AGV). Je to najväčšia investícia do montáže v histórii firmy (približne 2,2 milióna eur).

Ako ďalej v ďalších rokoch

V súvislosti s plánmi na rok 2020 a do ďalších rokov Dušan Randa povedal: „Hlavná vízia našej spoločnosti je udržateľnosť biznisu Bonfiglioli vo veľmi premenlivom prostredí. Náš biznis ovplyvňuje veľmi veľa vecí vrátane politickej situácie, migrácie, klimatických zmien, obchodnej vojny medzi Spojenými štátmi a Čínou atď. Nielen lokálna firma, ale hlavne top manažment sa snaží diverzifikovať obchodnú činnosť, aby bola dlhodobo udržateľná a zároveň ohľaduplná aj voči životnému prostrediu a spoločnosti. Začíname pôsobiť na rôznych poliach. Už to nie je len čisto strojársky priemysel, ale napríklad už spomínaná elektromobilita či softvér. Prehodnocujeme nové investície, komunikáciu so zákazníkom, výber dodávateľov s ohľadom na konkurencieschopnosť a stabilitu do budúcna.“

Vlani spoločnosť čiastočne zasiahla celosvetová recesia a spomalenie trhu. „Predpokladáme, že za minulý rok skončíme približne 5 % pod výsledkami z predminulému roku 2018, ktorý bol pre nás historicky najúspešnejší. Rekord sme zaznamenali z hľadiska objemu výroby, ale aj z pohľadu zisku. Obrat celosvetovo dosiahol viac ako 900 miliónov eur,“ povedal na záver rozhovoru Dušan Randa.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...