1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

AVA-stav, s.r.o.

AVA Stav 18Premieňame vízie na realitu

Spoločnosť AVA-stav, s.r.o., z Galanty pôsobí na slovenskom trhu od roku 2008. Za uplynulých 12 rokov sa úspešne zaradila medzi významných domácich stavebných producentov. Realizuje všetky druhy stavieb v pozemnom, dopravnom a ekologickom staviteľstve, pričom praktické skúsenosti má so všetkými stavbami na území celého Slovenska bez ohľadu na veľkosť, rozsah a typ využitia.

Ako zdôrazňuje obchodný riaditeľ Bc. Tibor Polák, „každý projekt riešime s maximálnou profesionalitou a odbornosťou, využívame dlhoročné skúsenosti a know-how, uplatňujeme filozofiu bezpodmienečnej kvality a spoluprácu s osvedčenými obchodnými partnermi.“ V rozhovore zdôrazňuje aj rôznorodé a rozsiahle stavebné portfólio spoločnosti.

Spoločnosť AVA-stav patrí medzi mladšie stavebné firmy. Môžete predstaviť najväčšie projekty v histórii spoločnosti?

Naša spoločnosť sa intenzívne rozvíja od roku 2008 a postupne dosiahla určité míľniky vo vzťahu k veľkosti projektov. Naším prvým veľkým stavebným projektom bol bytový dom s polyfunkciou AVA-stav, ktorý sme realizovali ako vlastnú investíciu. Išlo o 11-podlažnú budovu na námestí v Galante, kde sme vybudovali obchodné priestory a byty. Z pohľadu histórie spoločnosti bola veľmi dôležitým a významným projektom prístavba Danubiana Meulensteen Art Musea pri vodnom diele Čunovo. Tento projekt bol v rámci súťaže Stavba roka 2014 ocenený hlavnou cenou. Už od roku 2016 naša spoločnosť na etapy realizuje projekt Dunajské predmestie. Pokiaľ ide o objem prác, je to jeden z najväčších projektov v histórii našej spoločnosti. Do konca roka 2019 sme ako generálny dodávateľ zrealizovali šesť samostatných objektov, v rámci ktorých sa vybudovali obchodné priestory a byty na ploche 27-tisíc m2.

Jedným z najkrajších a najzaujímavejších projektov bola výstavba futbalového štadióna pre klub DAC Dunajská Streda, po novom MOL ARÉNY. Svojím architektonickým riešením patrí tento projekt medzi najkrajšie a najväčšie v histórii našej spoločnosti. Projekt bol nominovaný aj v rámci súťaže najkrajších futbalových štadiónov na svete. V tejto prestížnej súťaži skončil na skvelom 4. mieste. Ďalším krásnym a veľkým projektom v našej histórii je výstavba Košickej futbalovej arény. Predmetom tohto projektu je okrem realizácie aj príprava projektu pre stavebné povolenie, realizačnej projektovej dokumentácie a kompletný inžiniering, čiže úlohy od vypracovania projektu pre stavebné povolenie až do nadobudnutia právoplatnosti kolaudačného rozhodnutia. Tento projekt ešte nie je ukončený, momentálne dokončujeme prvú etapu výstavby.

AVA-stav má veľmi široké portfólio stavieb – pozemné, priemyselné, inžinierske, občianske aj ekologické stavby. Ktorý segment je najvýznamnejší?

Naša spoločnosť sa snaží realizovať stavby, na ktoré má odborníkov a kvalitných subdodávateľov. Čo sa týka podielu na celkovej produkcii, prevláda pozemné staviteľstvo (občianska vybavenosť), a nasledujú inžinierske stavby s ekologickými stavbami. Je ťažké povedať, ktorý segment je najvýznamnejší. Pre nás je každý segment zaujímavý.

Môžete predstaviť najvýznamnejšie zákazky v jednotlivých oblastiach? Ktoré stavby aktuálne realizujete?

V súčasnosti prebieha dokončenie prvej etapy výstavby Košickej futbalovej arény – predmetom projektu je projektovanie a výstavba Košickej futbalovej arény v zmysle zmluvných podmienok FIDIC žltá kniha (naprojektuj a postav). V rámci pozemného staviteľstva považujem za významný ďalší športový projekt – kompletnú rekonštrukciu Domu športu v Bratislave. Jeho výsledkom bude krásny obnovený objekt s bytmi a administratívnymi priestormi. Naša spoločnosť aktuálne realizuje tri projekty rekonštrukcie nemocníc na Slovensku, konkrétne v Galante, Dunajskej Strede a Topoľčanoch. Rozsahovo veľkým projektom je tiež rekonštrukcia vysokoškolských internátov a študentských domovov pre Slovenskú technickú univerzitu.

Významnú časť zákaziek realizujete zo štátnych zdrojov. Aké máte s týmto sektorom skúsenosti a ako sa vám darí uspieť vo verejných obstarávaniach?

V posledných rokoch by som povedal, že pomer zákaziek zo štátnych a súkromných zdrojov je asi 70 ku 30 % v prospech súkromných investícií. So štátnym, resp. verejným sektorom máme normálne skúsenosti, ale samozrejme sú aj výnimky. Verejné zákazky sú ako lotéria – buď vyhráte alebo nie. Najväčším problémom je podľa mňa nadmerná byrokracia. Niektoré verejné obstarávania sa ťahajú aj niekoľko rokov, a to z rôznych dôvodov. To, samozrejme, zaťažuje všetkých uchádzačov, teda aj našu spoločnosť, administratívne a finančne. Okrem toho ceny, ktoré platia v čase podania ponuky, už obyčajne neplatia v čase podpisu zmluvy o dielo, pretože medzitým prejde aj poldruha roka. Je to spôsobené zvýšením nákladov firiem na samotnú prevádzku, zvýšením cien vstupných materiálov, zvýšením mzdových nákladov, zmenou legislatívy a pod. Toto je však spôsobené najmä byrokraciou, ktorá je niekedy zbytočne predlžovaná.

Môžete porovnať výhody a nevýhody prác pre štátny a súkromný sektor?

Nie je jednoduché porovnať dva sektory, lebo každý investor sa snaží pretlačiť svoje záujmy a preniesť zodpovednosť na zhotoviteľa. Výhodu pri súkromnom sektore vidím hlavne vo vyvolaných zmenách v projektoch – je oveľa jednoduchšie uzatvárať zmenové procesy. V prípade verejného a štátneho sektora je to veľmi striktné a byrokratické – treba sa riadiť zmluvami, zákonom o verejnom obstarávaní, pokynmi kontrolných orgánov, sprostredkovateľskými a riadiacimi orgánmi ministerstiev atď. To spôsobuje veľkú časovú a administratívnu náročnosť projektov.

Ako sa v poslednom roku vyvíjal stavebný trh na Slovensku a aký vývoj očakávate v nadchádzajúcom období?

Stavebný trh na Slovensku sa v poslednom období podľa mňa nevyvíjal pozitívne. Pocítili sme pokles zákaziek. Nehovoriac o momentálnej situácii nielen na Slovensku, ale na celom svete vo vzťahu k pandémii, čo má a bude mať výrazný vplyv na všetky segmenty hospodárstva.

Na Slovensku je v stavebníctve silná konkurencia. Ako tvrdia mnohé stredné slovenské firmy – tlačia sa sem firmy zo zahraničia. Ako to vnímate?

Súhlasím s týmto názorom ostatných firiem. Slovensko je veľmi malá krajina na to, aby uživila všetkých. Niektoré nadnárodné spoločnosti sú na Slovensku len papierovo, nemajú u nás žiadne stavebné kapacity, takže musia využívať slovenské firmy na to, aby vedeli niečo zrealizovať. My na Slovensku zamestnávame ľudí, modernizujeme technológie, platíme dane... Z pohľadu slovenských podnikateľov je to veľmi ťažké. Nehovoriac o fakte, že zahraničné firmy odvádzajú časť svojich ziskov materskej spoločnosti, čiže finančné prostriedky nie sú investované späť do slovenskej ekonomiky.

Čo patrí medzi prednosti AVA-stavu, ktoré vám pomáhajú presadiť sa?

Našu silnú stránku vidím hlavne v kvalite personálu na všetkých úrovniach našej spoločnosti. Vysokokvalifikovaní odborníci sú stabilným základom našich úspechov a patrí im veľká vďaka za odvádzanú prácu. Okrem toho je veľmi dôležité mať spoľahlivých partnerov, subdodávateľov, pomocou ktorých je možné splniť všetky úlohy a plány.

Ako je zadefinovaná základná filozofia vašej spoločnosti?

Riadime sa filozofiou, že najdôležitejšou cestou k úspechu v stavebníctve sú skúsenosti, garancia kvality a profesionality. Tieto hodnoty možno získať len dlhodobým a stabilným pôsobením na trhu. Neustále vyhľadávame a využívame ďalšie príležitosti pre rast. Naším základným mottom, ktorým sa pri stavebnej činnosti riadime, je kvalita, ekonomika a dodržanie termínov.

V súčasnom období, kedy je ochromená celá ekonomika, je ťažké plánovať, ale predsa – aké sú vaše ďalšie plány do budúcnosti?

Najpodstatnejšou úlohou je udržať sa na trhu, naplniť naše predsavzatia a vytýčené ciele. Myslím si, že udržať dosiahnuté výsledky bude v najbližšom období najdôležitejším cieľom našej spoločnosti, aj keď sa nebránime ani ďalšiemu rastu, prípadne aj novým činnostiam.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...