1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

AGEL SK a.s.

Agel 20V prvej línii boja proti COVID-19

Nikdy v modernej histórii Slovenska neboli jeho obyvatelia v situácii, kedy by s väčšou dôverou a nádejou vzhliadali k celému sektoru zdravotníctva. V úvode marca sa totiž život v krajine pod Tatrami obrátil hore nohami a jej obyvatelia sa ocitli tvárou v tvár neznámemu nepriateľovi – koronavírusu COVID-19.

Do boja s touto chorobou sa pustili aj zdravotnícke zariadenia spoločnosti AGEL SK a.s., ktoré veľmi rýchlo zareagovali na novú situáciu a spravili maximum pre to, aby boli pripravení na epidémiu a očakávaný nápor pacientov. Cieľom všetkých prípravných opatrení bolo ochrániť zamestnancov nemocníc, ako aj samotných pacientov a ich rodinných príslušníkov, a zabrániť tak prípadnému masívnemu šíreniu ochorenia. „Dnes už môžeme povedať, že sme boli v tejto snahe úspešní, nakoľko v žiadnej z našich nemocníc nebol koronavírus COVID-19 potvrdený,“ uvádza Ing. Michal Pišoja, MPH, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ AGEL SK a.s. Nielen o pandémii sa s ním porozprával Priemysel Dnes.

Začneme témou, ktorá v súčasnosti v spoločnosti rezonuje najviac a vašej spoločnosti sa priamo dotýka – pandémiou koronavírusu COVID-19. Ako ste na vzniknutú situáciu zareagovali a čo znamenala pre vaše pracoviská a nemocnice?

Všetky zdravotnícke zariadenia patriace do siete AGEL veľmi promptne zareagovali hneď na prvý potvrdený prípad koronavírusu COVID-19 a už od 6. marca zakázali návštevy pacientov. Následne, na základe rozhodnutia vedenia spoločnosti v súčinnosti s medicínskym riaditeľom a v spolupráci s vedúcimi lekármi východného a západného klastra, prijali potrebné kroky a zaviedli prísne mimoriadne opatrenia, ktoré sa týkali organizácie a chodu v nemocniciach počas epidémie koronavírusu COVID-19. Dvanásť nemocníc fungovalo takmer 2,5 mesiaca v osobitnom režime, realizované boli len neodkladné operačné zákroky, poklesli výkony niektorých špecializovaných ambulancií a napríklad aj rehabilitácií. Priamo v nemocniciach sa vyčlenili špeciálne, tzv. červené covidové zóny s reprofilizovanými lôžkami z iných oddelení. V rámci celej siete AGEL na Slovensku ich bolo takmer 450. Veľmi podstatnou súčasťou opatrení bolo zabezpečiť dostatočný počet a distribúciu ochranných osobných prostriedkov, predovšetkým ochranných rúšok, rukavíc a dezinfekcie a dbať na ich precízne používanie. Vo viacerých nemocniciach sme navyše zrealizovali simulácie operácií, pôrodu či iných zákrokov u COVID pozitívnych pacientov. Na dennej báze zasadal krízový štáb AGEL SK, analyzoval a vyhodnocoval aktuálne dianie v jednotlivých zdravotníckych zariadeniach a prijímal rozhodnutia o ďalšom postupe.

Pozastavenie plánovaných operácií a celkovo znížený počet návštev lekárov zrejme ovplyvnil aj platby zo strany poisťovní a tým aj hospodárenie vašej spoločnosti? Ako sa vyrovnávate s ekonomickými dôsledkami pandémie a ako k podpore nemocníc pristupuje štát a poisťovne?

Keďže len časť našich platieb od poisťovní je fixná a ďalšie sú uhrádzané na základe reálnych výkonov, pocítila aj naša spoločnosť zásadné výpadky v tržbách. Vzhľadom na rozhodnutie ministerstva zdravotníctva a hlavného hygienika sa totiž viac ako dva mesiace v nemocniciach na celom Slovensku realizovala len urgentná medicína. Hneď od začiatku sme aj v rámci spoločnosti AGEL, aj v rámci spoločného postupu ako člen Asociácie nemocníc Slovenska rokovali so zdravotnými poisťovňami o možnosti kompenzácie za výpadky v poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Rokovania boli efektívne a ústretové. Podarilo sa nám vyriešiť financovanie za prvý polrok a rokujeme o zmluvnej podobe do konca roka. Všetci sme za jedno v tom, že pandémia ukázala a prehĺbila problém nedofinancovania rezortu zdravotníctva, čo si žiada zásadné systémové riešenie.

Veľkou témou je počas epidémie najmä testovanie na prítomnosť COVID-19 u pacienta. V tomto smere bolo laboratórium v Nemocnici Zvolen, a.s., nasadené v prvej línii boja s koronavírusom. Koľko vzoriek ste v priebehu pandémie otestovali, ako toto testovanie prebieha a komu je určené?

Laboratóriá skupiny AGEL SK a.s., konkrétne pracovisko centrálneho laboratória AGELLAB v Nemocnici Zvolen, a.s., bolo už od marca nasadené v prvej línii boja s koronavírusom COVID-19. Práve sem sa zvážali všetky vzorky indikovaných testov od zamestnancov a pacientov z 12 zdravotníckych zariadení skupiny AGEL po celom Slovensku a aj všetkých komerčných záujemcov o testovanie. Aby laboratórium všetko zvládlo, museli v krátkom čase zmeniť takmer všetko – režim pracoviska, nasadenie svojich zamestnancov, logistiku zberu a zvozu vzoriek, bezpečnostné opatrenia, dodávky a zásobovanie súčasťami, ktoré sú na testovanie potrebné a pripraviť úplne nový webový portál.

Vyšetrenie na ochorenie COVID-19 sa na tomto pracovisku realizuje dvomi spôsobmi – prvým je analýza genetického materiálu vírusu metódou RT-PCR (polymerázová reťazová reakcia), to znamená, že sa zisťuje prítomnosť vírusovej ribonukleovej kyseliny (RNA). Do začiatku júna laboratórium urobilo vyše 7-tisíc týchto testov. Druhý spôsob, ktorý laboratórium zaviedlo v polovici mája, boli rýchle sérologické testy na prítomnosť protilátok. V súvislosti s vyšetrením COVID-19 bolo potrebné zmeniť aj režim práce laboratória, zaviesť nevyhnutnú ochranu pri práci a dvojzmennú prevádzku počas pracovných dní rozšíriť aj na víkend a sviatky. Aj pre týchto odborníkov sa pandémia stala obrovskou skúsenosťou.

Počas vrcholu pandémie bolo na Slovensku len minimum pôrodníc, ktoré umožňovali prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri pôrode. Jednou z nich pritom bola aj vaša pôrodnica vo Zvolene. Prečo ste sa rozhodli túto službu rodičkám sprístupniť práve v meste pod Pustým hradom, kým iné vaše nemocnice, napríklad v Komárne či Kežmarku, ju opätovne spustili až v polovici mája?

Nemocnica Zvolen opätovne zaviedla možnosť účasti pri pôrode pre otca či inú sprevádzajúcu osobu už v polovici apríla. Tento krok veľmi dôkladne zvážila a rozhodla sa ako jedna z prvých prísne opatrenie zmierniť a vyjsť rodičkám v ústrety. Odborné stanoviská jednoznačne dokazujú prínos nielen z pohľadu „well-being“ rodičky, ale na základe analýzy Cochrane Library má pozitívny efekt aj pre novorodenca. Prítomnosť otca alebo blízkej osoby pozitívne ovplyvňuje nielen prebiehajúci pôrod, ale znižuje aj úroveň stresu a vnímanie bolesti rodičkou, čo vedie k nižšej potrebe intervencií zo strany personálu pôrodnice a nižšej spotrebe analgetík. Nešlo však o nárokovateľnú požiadavku, každá žiadosť bola dôkladne prehodnotená primárom alebo lekárskym personálom oddelenia individuálne. Zároveň aj pri pôrodoch platili prísne opatrenia a hygienické požiadavky. Rodička a jej blízka osoba museli po celú dobu pôrodu použiť tvárovú masku, čiapku, rukavice a jednorazový plášť a museli dodržiavať usmernenia personálu, predovšetkým obmedzenie pohybu na pôrodnej sále. Rodiny tento krok hodnotili veľmi pozitívne a vzhľadom na prísne hygienické aj bezpečnostné opatrenia sa situáciu podarilo v pohode zvládnuť.

Gynekologicko-pôrodnícke oddelenia sú akousi „výstavnou skriňou“ nemocníc, keďže budúce mamičky sú najcitlivejšími kritičkami prostredia a personálu. Preto poteší, že rodičky aj zamestnanci nemocnice v Krompachoch onedlho získajú vynovenú pôrodnicu. Čo všetko tento rozsiahly modernizačný projekt zahŕňa a kedy ho ukončíte?

Nemocnica Krompachy, spol. s r.o., začala s budovaním úplne novej gynekológie už vo februári. Z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, z Integrovaného regionálneho operačného programu, získala na túto rekonštrukciu 3,71 milióna eur. Stavba by mala byť hotová za 18 mesiacov a nemocnica sa na financovaní bude podieľať 10 %. Gynekologicko-pôrodnícke a novorodenecké oddelenie sú najvyťaženejšími oddeleniami nemocnice – vlani sa tu narodilo až 795 detí. Mamičky si pochvaľujú prístup lekárov, lekársku starostlivosť, výborné podmienky, ochotu a ústretovosť a do Krompách prichádzajú aj zo širšieho regiónu. Modernizáciou gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia sa rozšíri kapacita oddelenia na 34 lôžok, pribudnú izby s vysokým štandardom aj s možnosťou individuálneho prístupu k pacientkam, vzniknú nové pôrodné a operačné sály. Súčasťou príspevku z eurofondov je aj doplnenie prístrojovej techniky v nemocnici – výmena CT prístroja za prístroj s vyšším štandardom, výmena RTG prístroja za plne digitalizovaný prístroj, operačné stoly a lampy pre gynekologicko-pôrodnícke oddelenie.

Obrovská investícia smeruje aj do urgentného príjmu vo vašej nemocnici v Komárne. O akú sumu ide a ako sa prejaví na výzore a fungovaní urgentu?

Nemocnica Komárno bola úspešná v žiadosti o nenávratný príspevok z eurofondov na výstavbu nového urgentného príjmu v celkovej hodnote vyše 11 miliónov eur. Cieľom projektu je zvýšiť úroveň a kvalitu poskytovanej urgentnej zdravotnej starostlivosti pre viac ako 110-tisíc obyvateľov spádovej oblasti. V rámci projektu vybudujeme úplne nový urgentný príjem, kde sa centralizujú urgentné príjmy jednotlivých oddelení a bude rozdelený na verejnú a neverejnú časť. Dodaná bude aj nová zdravotnícka technika a súčasťou realizácie je aj modernizácia informačných a komunikačných technológií vrátane vybavenia vysokorýchlostným pripojením a nákup softvérového vybavenia. Prínosom pre pacientov bude aj to, že sa ,,suchou nohou“ dostanú kamkoľvek v rámci troch budov nemocnice.

Súčasná koronakríza však nie je koncom sveta a život nemocníc musí pokračovať ďalej, vrátane modernizácie ich vybavenia či priestorov. Aké investície ste v tomto smere v nedávnej dobe zrealizovali a aké sú naplánované v blízkej budúcnosti?

Od jesene 2019 sme začali s rozsiahlymi modernizačnými projektmi. Rozbehli sme výstavbu nových urgentných príjmov v levočskej, zvolenskej, levickej a komárňanskej nemocnici a už spomenutý projekt novej gynekológie v Krompachoch. Koronakríza ich spomalila, ale od júna v nich znovu pokračujeme. Veľké nové projekty, ktoré mala spoločnosť AGEL v pláne začať realizovať, sa z pochopiteľných dôvodov musia prehodnotiť ako z pohľadu svojej opodstatnenosti, tak aj v súvislosti s finančnými možnosťami. Projekt vybavenia našich vybraných nemocníc novými prístrojmi na magnetickú rezonanciu či ďalšia etapa budovania Komplexného onkologického centra v Komárne však pokračujú ďalej. Začiatkom roka sme navyše spustili výstavbu moderného urgentného príjmu v Nemocnici Košice – Šaca za vyše 6 miliónov eur. Do konca roku 2020 pokračujeme aj s modernizáciou kežmarskej nemocnice, kde kompletnou obnovou prejde IKT vybavenie a vyše 1,5 milióna eur investujeme do obnovy a rozšírenia zdravotníckeho vybavenia.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...