1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Zisk ropného koncernu Shell klesol vlani o viac než polovicu

shell gas station 1Londýn - Zisk ropného koncernu Shell klesol v minulom roku o viac než polovicu, za čím sú výrazne nižšie ceny ropy a zemného plynu v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Za ten vyskočili na rekordnú úroveň.

Zisk Shellu po zdanení dosiahol vlani 19,4 miliardy USD (17,90 miliardy eur). Na porovnanie, v roku 2022, v ktorom Rusko, kľúčový dodávateľ surovín a energií, zaútočilo na Ukrajinu a ceny ropy vyskočili na historické úrovne, zisk ropnej spoločnosti dosiahol rekordných 42,3 miliardy USD. "Výsledky za minulý rok odrážajú nižšie ceny ropy a plynu, slabší objem ťažby a nižšie rafinérske marže," uviedla spoločnosť vo výsledkoch za rok 2023.

Tržby ropného koncernu dosiahli 316,6 miliardy USD. V porovnaní s rokom 2022 to predstavuje pokles o takmer pätinu.

Aj napriek tomu chce spoločnosť rozdeliť akcionárom 3,5 miliardy USD. "Shell zaznamenal ďalší silný kvartál a uzatvoril tak rok, v ktorom sme urobili slušný pokrok," povedal šéf spoločnosti Wael Sawan. Zároveň dodal, že aj v tomto roku bude Shell pokračovať v zjednodušovaní procesov a organizácie firmy, pričom sa chce zameriavať na dodávanie produktov s vyššou hodnotou pri nižšom objeme emisií.

08.02.2024 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...