1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Zisk amerického ropného koncernu ConocoPhillips klesol o viac než polovicu

conocophilipsHouston - Americký ropný koncern ConocoPhillips oznámil za 2. štvrťrok tohto roka pokles zisku o viac než polovicu. Dôvodom je výrazný medziročný pokles cien ropy a zemného plynu. Výsledky však napriek prudkému poklesu prekonali očakávania trhov.

ConocoPhillips vo štvrtok zverejnil, že za 2. kvartál zaznamenal čistý zisk 2,23 miliardy USD (2,03 miliardy eur), čo na akciu predstavuje 1,84 USD. Na porovnanie, v 2. štvrťroku minulého roka vykázala firma zisk 5,15 miliardy USD (3,96 USD/akcia).

Aj upravený zisk dosiahol 2,23 miliardy USD a 1,84 USD na akciu. Spoločnosť tak prekonala očakávania analytikov, ktorí počítali s poklesom upraveného zisku na 1,77 USD/akcia.

Vývoj zisku firmy ConocoPhillips je tak rovnaký ako pri jej väčšom konkurentovi Exxon Mobil, ktorý oznámil výsledky pred niekoľkými dňami. Aj tejto firme klesol zisk v 2. štvrťroku medziročne o viac než polovicu na 7,88 miliardy USD. Aj v jej prípade boli príčinou vysoké ceny ropy a plynu v minulom roku, ktoré vyhnali zisk Exxon Mobil za 2. kvartál 2022 na rekordných 17,85 miliardy USD.

14.08.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...