1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Závislosť Česka od dovozu plynu bude rásť

gas_fire_smallPraha - Ministerstvo priemyslu a obchodu ČR predpokladá, že celková spotreba plynu v krajine sa v nasledujúcich rokoch zvýši o 20 % a v roku 2016 dosiahne 10,8 miliardy kubických metrov (m3). Dôjde k tomu hlavne preto, že v krajine vyrastú ďalšie paroplynové elektrárne.

Vlani vzrástol dovoz plynu medziročne o 10 % na 9 miliárd m3.

Poľský Košciuskov ústav, ktorý v novej publikácii zmapoval energetickú bezpečnosť vyšehradských krajín, uviedol, že česká spotreba plynu by mohla dosiahnuť až 12 miliárd m3 ročne.
Ústav okrem toho pripomína riziko, že v dôsledku platnosti územných limitov na ťažbu hnedého uhlia a jeho nedostatku sa v Česku rozpadne systém centrálneho zásobovania teplom. Mali by ho nahradiť malé lokálne zdroje, ktoré na výrobu tepla využívajú práve plyn.

Úrad ministra Martina Kocourka zmierňuje prehnané obavy zo závislosti od dovozu plynu. Energetická bezpečnosť je v tejto oblasti podľa ministerstva "na jednej z najvyšších úrovní v rámci krajín EÚ". Okrem diverzifikácie plynovodov úrad vo svojej prezentácii pripomína, že kapacita všetkých zásobníkov dosahuje viac ako 3 miliardy m3 a má dokonca vzrásť na 4,7 miliardy m3.

Podľa informácií denníka E15 sa Česko rastu cien elektrickej energie nevyhne ani v prípade, že ďalšie plynové elektrárne nevybuduje. Na vyššie využitie plynu na výrobu elektrickej energie sa v dôsledku odstavenia svojich jadrových elektrární chystá Nemecko. A jeho veľký energetický trh je prepojený s českým.

10.08.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...