1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Záujem o problematické plynové ložiská Cypru prejavilo asi 15 spoločností

gas pipeline1Nikózia - Približne 15 zahraničných energetických spoločností a konzorcií prejavilo záujem o prieskum ložísk zemného plynu južne od Cypru. Informoval o tom cyperský minister hospodárstva Neoklis Sylikiotis. Ako dodal, medzi záujemcami sú firmy z Ruska, Francúzska, Kanady, Talianska, USA, Malajzie či Izraela.

Podľa Sylikiotisa záujem o druhé kolo udeľovania licencií, ktoré sa dnes uzatvorilo, "vysoko prekonal očakávania" potom, ako americká spoločnosť Noble Energy koncom minulého roka oznámila, že objavila v cyperských vodách ložisko plynu. To by podľa firmy mohlo obsahovať 140 až 230 miliárd kubických metrov suroviny.

Prieskum potenciálnych lukratívnych ložísk však naráža na nesúhlas Turecka, ktoré spochybňuje suverenitu Cypru. Podľa Ankary prieskum porušuje práva cyperských Turkov na severe etnicky rozdeleného ostrova a Turecko samotné začalo minulý rok prieskumné práce na cyperskom šelfe.

14.05.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...