1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Zastavenie dotácií na OZE je zlou správou pre občanov

solar_panels_smallBratislava - Zastavenie registrácie žiadostí o poskytovanie dotácií na podporu využívania biomasy a slnečnej energie, ktoré 27. októbra 2011 oznámilo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR, je podľa riaditeľa firmy Thermo/Solar Žiar, s. r. o., Milana Nováka zlou správou pre občanov, aj pre podporu obnoviteľných zdrojov energie(OZE).

"Bez náhrady tak končí jediná reálna podpora OZE, ku ktorej mali prístup všetci obyvatelia a nie iba vybrané subjekty. Najväčší slovenský výrobca slnečných kolektorov, firma Thermo/Solar Žiar, s. r. o., Žiar nad Hronom, preto apeluje na vládu i poslancov Národnej rady SR, aby našli reálne prostriedky na ďalšiu podporu OZE," informoval Novák.

"V prvom rade by sa mali uspokojiť všetci zaregistrovaní občania so žiadosťou o podporu, ktorí splnili podmienky a nie iba tí, čo majú registrované žiadosti v poradí do vyčerpania sumy 2,675 milióna eur, určenej na tento rok. Je potrebné si uvedomiť, že pôvodne vyčlenená suma na tento účel v apríli 2009 bola 8 miliónov eur a podľa údajov Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) sa do dnešných dní vyčerpalo iba niečo vyše 6,5 milióna eur," konštatoval.  Historicky prvé zavedenie dotácií na podporu využívania biomasy a slnečnej energie na výrobu tepla a teplej úžitkovej vody sa podľa Nováka jednoznačne osvedčilo a pokiaľ nebude pokračovať hrozí prepad predaja doteraz dotovaných systémov, prehĺbenie zaostávania SR za ostatnými krajinami, ako aj neplnenie záväzkov voči EÚ.

Poukázal pritom na skúsenosti z Nemecka - svetového lídra vo využívaní OZE, že zmeny v dotačnej politike, prípadne ich výpadky, majú na trh horší vplyv ako keby dotácie neboli vôbec.

"Určitým prísľubom je zámer Ministerstva životného prostredia SR podporovať projekty zamerané na kúpu a inštaláciu slnečných kolektorov a kotlov na biomasu, ktorý je však podmienený príjmom Environmentálneho fondu z predaja voľných emisných kvót. Chvályhodné zámery však nie sú to isté ako reálne schválené a vyčlenené prostriedky, ktoré mali oporu v štátnom rozpočte. Pokiaľ nie sú zdroje vyčlenené záväzne a pre každého, kto splní podmienky, nielen pre tých, čo si to vedia vybaviť, takéto neurčité prísľuby iba zhoršujú situáciu, lebo pôsobia zmätočne na občanov a odkladajú ich rozhodnutia o investíciách. K istote nepridávajú ani zmeny vlád, ktoré zvyčajne rozhodnutia o OZE odsúvajú na vedľajšiu koľaj," vysvetlil Novák.

Dodal, že súčasná situácia vo využívaní slnečných kolektorov je v SR stále nedostatočná napriek tomu, že výnosy domácností v podobe ušetrených platieb za teplú vodu v pomere k investícii presahujú akékoľvek úroky v bankách. Prostá návratnosť slnečných kolektorov sa pri štátnych dotáciách dostáva na úroveň približne 9 rokov. Dobiehajúci program MH SR v podpore OZE sa realizoval na základe vládneho návrhu zákona, ktorým sa zachovala doterajšia výška dotácií pre domácnosti vo výške 200 eur/ m2, pri inštaláciách do 8 m2.

31.10.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...