1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

VSE spustila ďalšiu nabíjaciu stanicu pre elektromobily v Poprade

electromobil_battery-rechargingPo Košiciach a Bratislave uviedla Východoslovenská energetika a.s. (VSE) do prevádzky svoju v poradí už 3. verejnú nabíjaciu stanicu pre elektromobily, a to v Poprade.

Podtatranská lokalita je z pohľadu potenciálu využívania, strategickej polohy prepojenia nielen východu a západu Slovenska, ale takisto spojenia so severnými susedmi, logickým výberom. K úspešnému sprevádzkovaniu prispela aj participácia Mestského úradu v Poprade pri výbere najvhodnejšej lokality a vyhradení pozemku s príslušným parkovacím miestom pre elektromobily, kde je nabíjacia stanica umiestnená.

Bezplatne

Tretiu v poradí a zároveň prvú verejnú nabíjaciu stanicu pre elektromobily v Poprade a Prešovskom kraji slávnostne uviedli do prevádzky Norbert Schürmann, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva VSE spolu s Antonom Dankom, primátorom Popradu. Obyvatelia popradského regiónu tak môžu nabíjať svoje elektromobily alebo elektroskútre na nabíjacej stanici na Mnoheľovej ulici v Poprade. Keďže ide o novinku, ktorá má takisto prispieť k rozvoju elektromobility na Slovensku, VSE sa rozhodla počas inštalácie prvých nabíjacích staníc na Slovensku umožniť záujemcom ich bezplatné testovanie a nabíjanie. „Poprad patrí medzi mestá, ktoré sa snažia domácim a návštevníkom ponúknuť vždy vyšší štandard služieb. Nabíjacia stanica pre elektromobily k takým rozhodne patrí. Rozsiahlejšie uplatnenie elektrostaníc je určite otázkou nasledujúcich rokov, na ktoré tak budeme ako jedno z prvých slovenských miest pripravení. Samozrejme, pri posudzovaní projektu sme zvážili aj priaznivé dopady využívania elektromobilov na životné prostredie, ktoré sú pre tatranský a podtatranský región významným argumentom,“ uviedol primátor Popradu Anton Danko. Prvým testovaným elektromobilom bude zrejme Peugeot iON, ktorý spoločnosť Peugeot Slovakia bezplatne zapožičia Mestskému úradu v Poprade.

Do mesta

Elektrický pohon vozidiel je podľa VSE jedným z najzásadnejších trendov, ktoré budú v najbližších rokoch formovať vývoj automobilizmu. Neklamným znakom toho je rozvoj elektromobility vo veľkých mestách viacerých európskych krajín. Prináša zníženie hlučnosti dopravy, nulové emisie CO2 a ekonomickejšiu prevádzku mestských vozidiel. „Elektromobilita nemá za cieľ nahradiť súčasný koncept mobility na Slovensku, no pre nízke prevádzkové náklady v porovnaní s tradičnými typmi pohonov je vhodnou alternatívou najmä pre využitie v meste,“ uviedol generálny riaditeľ a predseda predstavenstva VSE Norbert Schürmann. Pripomenul, že kapacitou batérie obmedzený dojazd elektromobilov do vzdialenosti približne 150 km nemožno pritom
považovať za výraznú prekážku. Podľa štúdií až 70 % Európanov najazdí denne menej ako 40 km. „V súčasnosti jazdí po slovenských cestách približne 13 elektromobilov, z toho 8 je značky Peugeot. Záujem o elektromobily postupne rastie, najmä z radov energetických firiem, iniciatívne sú aj mestské zastupiteľstvá väčších miest, ktoré kladú dôraz na ochranu životného
prostredia,“ uviedol Matúš Paľa, obchodný riaditeľ z Peugeot Slovakia. Jeden elektromobil má vo svojom vozovom parku VSE, ktorý využíva prevažne pri odpočtoch spotreby elektriny v košických domácnostiach. Projekt E-mobilita je súčasťou programu VSE s názvom Zelená budúcnosť, ktorý zastrešuje všetky aktivity spoločnosti zamerané na trvalo udržateľný rozvoj.

Ďalšie kroky

VSE je lídrom v oblasti podpory elektromobility vo svojom segmente. V novembri 2010 otvorila vôbec prvú verejnú nabíjaciu stanicu pre elektromobily na Slovensku, a to pred svojim sídlom na Mlynskej ulici v Košiciach. Nasledovalo osadenie 2. verejnej nabíjacej stanice pred Ministerstvom hospodárstva SR v Bratislave. Treťou v poradí je popradská verejná nabíjacia elektrostanica. VSE plánuje pokračovať v iniciatíve zameranej na podporu rozvoja elektromobility na Slovensku a tiež očakáva záujem partnerov o budovanie nabíjacej infraštruktúry z radov obchodných reťazcov, hotelov, letísk a iných subjektov, či už z verejnej alebo súkromnej sféry.

30.12.2011

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...