1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

V tepelnej elektrárni Nováky spustili spoluspaľovanie biomasy

biomassZemianske Kostoľany - V tepelnej elektrárni Nováky so sídlom v Zemianskych Kostoľanoch spustili spoluspaľovanie biomasy, ktorého hlavným cieľom je ekologický prínos. "Cieľom našej spoločnosti je postupne zvyšovať náš podiel na ekologických zdrojoch," uviedol na dnešnom stretnutí s novinármi riaditeľ prevádzky vodných a tepelných elektrární Ľubomír Maxim.

Časť uhoľnej skládky v elektrárni je určená aj na uskladnenie drevnej štiepky. Tú miešajú s hnedým uhlím v pomere 10 ku 90 % hmotnostného objemu a spaľujú vo fluidnom kotle. Práve fluidné spaľovanie dovoľuje spaľovať rôzne druhy palív. V budúcom roku by sa mal podiel biomasy v palivovom mixe zvýšiť na 15 %.

Prioritou spaľovania biomasy je ekologický rozmer. Podľa riaditeľa Elektrárne Nováky Milana Bugára je jednou z výhod predovšetkým nižšie emitovanie CO2. "Ale takisto to prináša ďalšie výhody. Tým, že drevná štiepka obsahuje minimum síry, tak aditíva, ktoré používame na odsírovanie spalín, sa znížia a takisto je tam aj minimálne množstvo nespáliteľných častí, čiže znížime aj podiel popolovín a škvary ako vedľajšieho produktu spaľovania," vysvetlil Bugár.

Elektráreň využíva najmä regionálnych dodávateľov štiepky. "Pridanou hodnotou spoluspaľovania štiepky je aj podpora zamestnanosti v regióne," podotkol Bugár s tým, že diverzifikácia palivovej základne elektrárne neohrozí ťažbu slovenských baníkov.

Spoluspaľovanie drevnej štiepky má podľa jeho slov vplyv aj na konečné ceny tepla. "Nielen toto, ale aj ďalšie technické opatrenia nám dovoľujú prehodnocovať ceny. Náš posledný návrh, ktorý išiel 31. októbra na ÚRSO, hovorí o znížení ceny tepla pre našich odberateľov o jedno percento. Finančne to predstavuje 0,12 eura na GJ," vysvetlil Bugár.

18.11.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...