1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

V Maďarsku založia podnik na stavbu prepojenia plynovodov medzi SR a MR

gas-pipeline_bigBudapešť – So základným imaním 2 miliardy forintov (7,2 milióna eur) založí maďarská energetická spoločnosť Villamostávvezeték Zrt. (OVIT) podnik na výstavbu a prevádzkovanie maďarského úseku severojužného prepojenia plynovodov medzi Slovenskom a Maďarskom. Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI o tom dnes rozhodlo mimoriadne valné zhromaždenie OVIT-u.

Na valnom zhromaždení maďarská elektrárenská spoločnosť Magyar Villamosmüvek (MVM), ako majiteľ OVIT-u, rozhodla o zvýšení základného imania OVIT-u o 2 miliardy forintov s tým, že z OVIT-u vyčlenia novú spoločnosť Magyar Gáz Tranzit Zrt., ktorá zrealizuje maďarsko-slovenské prepojenie plynovodu.

Plyn by novým plynovodom, ktorý bude postavený medzi Veľkým Krtíšom a maďarským Vecsésom, mal prúdiť od 1. januára 2015. Plynovod bude mať na slovenskej strane dĺžku 20 kilometrov a na maďarskej strane 95 kilometrov. Projekt slovensko-maďarského plynárenského prepojenia je súčasťou plynárenského koridoru, tvoreného sústavou navzájom prepojených jednotlivých projektov. Tento severojužný plynárenský koridor má spájať terminály v Chorvátsku a Poľsku a prechádzať všetkými krajinami V4 a Chorvátskom. Riešenie získalo aj podporu Európskej komisie, ktorá vyhodnotila tento projekt ako strategický a prepojenie podporí i finančne v rámci Európskeho energetického programu obnovy (EEPR) sumou 30 miliónov eur.

Medzinárodnú dohodu o projekte plynárenského prepojenia Slovenska a Maďarska podpísali predsedníčka vlády SR Iveta Radičová a maďarský premiér Viktor Orbán v Bratislave 28. januára.

08.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...