1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

V Komárne dnes slávnostne otvorili novú plniacu stanicu CNG

cng_logo_1Komárno – Po úspešnom ukončení testovacej prevádzky dnes Slovenský plynárenský priemysel (SPP), a. s., slávnostne otvoril novú plniacu stanicu CNG v Komárne, ktorá bude slúžiť motoristom využívajúcim autá s pohonom na ekologické palivo stlačený zemný plyn, označovaný skratkou CNG (Compressed Natural Gas).

Plniaca stanica CNG v Komárne je prvou na Slovensku umiestnenou na čerpacej stanici pohonných látok. Spustením jej prevádzky bol naplnený pilotný projekt spolupráce spoločností SPP a Slovnaft. TASR to uviedol hovorca SPP Ondrej Šebesta.

Ako prví si dnes na novej plniacej stanici CNG natankovali plyn Peter a Pavol Hochschornerovci, úspešní slovenskí kanoisti na divokej vode, a reprezentanti K4 Michal a Richard Riszdorferovci, Erik Vlček a Juraj Tarr, ktorí boli v roku 2010 partnermi projektu SPP Testujte s nami CNG.

"Veríme, že pilotný projekt umiestnenia plniacej stanice CNG na čerpacej stanici klasických pohonných látok v Komárne bude úspešný a naša spolupráca so spoločnosťou Slovnaft bude pokračovať," povedal vedúci útvaru predaja CNG v SPP Ľubomír Blaško s tým, že spoločnosť plánuje umiestniť plniace stanice aj na ďalších čerpacích staniciach.

Vedúci útvaru predaja Slovnaft Vladimír Mikolaj vyzdvihol, že Slovnaft má na Slovensku najširšiu sieť 209 čerpacích staníc. "Podmienky umiestnenia plniacej stanice CNG spĺňa aspoň 5 až 10 % z nich, CNG má dostatočný potenciál budúcej spolupráce medzi spoločnosťami Slovnaft a SPP," zdôraznil.

Plniace stanice CNG v Komárne a Novom Meste nad Váhom, ako aj všetky ostatné CNG stanice SPP, sú prevádzkované v samoobslužnom nepretržitom režime 365 dní v roku 24 hodín denne. "Plniaca stanica CNG v Komárne má kapacitu plnenia CNG 160 m3/h a plniaca stanica CNG v Novom Meste nad Váhom má kapacitu 350 m3/h. Tankovanie auta CNG tak zaberie približne rovnaký čas ako tankovanie benzínu či nafty," priblížil Šebesta.

Stlačený zemný plyn CNG si popri LPG (Liquified Petroleum Gas) získava čoraz viac priaznivcov v celej Európe. CNG si už našiel široké uplatnenie v hromadnej doprave, ale jeho využívanie významne rastie aj medzi podnikateľmi a individuálnymi motoristami.

Podľa slov hovorcu je CNG ekonomicky výhodné, bezpečné a ekologické palivo, ktoré je k dispozícii v relatívne krátkom čase a dostatočnom množstve. Pri spaľovaní CNG do ovzdušia uniká nižšie množstvo emisií CO2 než pri klasických motorových palivách. Autá jazdiace na CNG môžu parkovať aj v podzemných garážach. Ďalšou výhodou je, že autá netreba prerábať, keďže sa sériovo vyrábajú s duálnym spaľovaním zemného plynu a benzínu. Navyše, cena vozidla s pohonom na CNG je už dnes prijateľná a len mierne vyššia alebo rovnaká v porovnaní s jeho naftovou verziou.

11.04.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...