1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Uzbekistan obnovil zastavené dodávky plynu do Tadžikistanu

gas pipeline1Almaty/Taškent - Uzbekistan obnovil dodávky zemného plynu svojmu susedovi Tadžikistanu, ktorý trpí dlhodobým nedostatkom energetických zdrojov.

Uzbecká štátna energetická firma Uzbekneftegaz oznámila, že sa obe krajiny minulý týždeň dohodli na obnovení dodávok plynu. Ďalšie podrobnosti nezverejnili.

Uzbekistan, ktorý je jediným dodávateľom plynu pre Tadžikistan, pozastavil dodávky tejto suroviny začiatkom tohto mesiaca po protestoch Tadžikistanu, pričom sa Taškent odvolal na iba trojmesačnú platnosť zmluvy podpísanej začiatkom tohto roka.

Diplomatické spory medzi týmito dvoma niekdajšími členskými štátmi Sovietskeho zväzu sú v ostatných rokoch pomerne časté.

Taškent najnovšie protestuje proti plánu Tadžikistanu na výstavbu vodnej elektrárne, ktorá by pravdepodobne obmedzila vodné zdroje v Uzbekistane, trpiacom nedostatkom vody pre svoje náročné závlahové poľnohospodárstvo.

Stredoázijská republika sa dlhodobo vyrovnáva s nezvratným vysychaním Aralského jazera.

17.04.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...