1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

USA po 62 rokoch vyvezú viac ropných palív, než dovezú

oil_barrelsWashington - USA tento rok zrejme po prvý raz po 62 rokoch vyvezú viac benzínu, dieslu a ďalších palív vyrobených z ropy, než dovezú.

To by znamenalo, že Spojeným štátom sa v krátkom čase podaril mimoriadny obrat a výrazne zvýšili svoj vplyv na svetový trh s energiami, tvrdí americký denník Wall Street Journal (WSJ), ktorý sa odvoláva na správu amerického ministerstva energetiky.

Podľa správy USA počas prvých 9 mesiacov tohto roka vyviezli do zahraničia 750 miliónov barelov benzínu, kerozínu a ďalších palív (1 barel = 159 litrov). Zároveň v tomto období doviezli len 690 miliónov barelov. Ešte v roku 2005 Spojené štáty doviezli o 900 miliónov barelov viac palív, než exportovali. "Ako všeobecná pravda platilo, že USA sú obrovskou čiernou dierou, ktorá vysáva palivá z celého sveta. Táto dynamika sa zmenila," citoval WSJ jedného analytika.

Príčinou zlepšenia bilancie obchodu s palivami je to, že Američania od finančnej krízy spotrebovávajú menej energie. Okrem toho sú rafinérie v USA výrazne modernejšie než európske a v krajine sa v posledných rokoch začalo ťažiť viac ropy.

Uvedené čísla však nič nemenia na fakte, že Spojené štáty sú stále s veľkým náskokom najväčším čistým dovozcom ropy, a preto sú vo veľkej miere závislé od krajín s veľkými zásobami čierneho zlata.

02.12.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...