1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Ukrajina sa chce s Ruskom súdiť pre kontrakt na dodávky plynu

gas_pipeline_smallKyjev - Ukrajina vystupňovala v piatok (2.9.) tlak na Rusko, aby jej znížilo cenu za plyn. Tvrdí, že kontrakt o dodávkach z roku 2009 porušuje predchádzajúce dohody, preto sa musí revidovať.

Ruský premiér Vladimir Putin Kyjevu odkázal, že zmena kontraktu je možná len v prípade fúzie Gazpromu s ukrajinským Naftogazom. Ukrajina však o niečom takom neuvažuje. Spor zrejme vyvolá znepokojenie v Európe, ktorá si ešte pamätá prerušenie dodávok plynu z Ruska cez Ukrajinu na začiatku roka 2009.

Rusko dlhé roky predávalo Ukrajine plyn lacnejšie než ostatným európskym zákazníkom. Táto nízka cena pomáhala energeticky náročnému ťažkému priemyslu krajiny. Moskva teraz tvrdí, že musí cenu pre Kyjev zvýšiť na trhovú úroveň, aby chránila vlastnú ekonomiku.

Ukrajina sa už dlhší čas snaží o revíziu dlhodobého kontraktu na dodávky plynu z Ruska. Tvrdí, že jeho podmienky ruinujú jej ekonomiku. Kyjev v piatok pohrozil, že sa bude o zmenu kontraktu snažiť súdnou cestou a varoval ruských lídrov pred nešpecifikovanými následkami, ak Moskva nebude ochotná spolupracovať.

Ukrajinský premiér Mykola Azarov v piatok vyhlásil, že kontrakt z roku 2009, ktorý podpísala jeho predchodkyňa Julia Tymošenková, odporuje medzivládnej dohode medzi Moskvou a Kyjevom z roku 2004, a preto je potrebná jeho zmena.

O nezákonnosti kontraktu je presvedčená aj ukrajinská prokuratúra, ktorá v tejto súvislosti žaluje bývalú premiérku za zneužitie svojich právomocí. Tymošenková, ktorá je lídrom opozície, obvinenia odmieta. Podľa nej je to pokus súčasnej vlády dostať ju z politiky, a tvrdí, že podpísanie kontraktu bolo jedinou možnosťou ako ukončiť vtedajšiu plynovú vojnu.
Azarov tiež uviedol, že príde k reštrukturalizácii ukrajinskej energetickej spoločnosti Naftogaz, ktorá sa rozdelí na menšie firmy. Tieto bude potom aj tak musieť podpísať samostatné kontrakty s Gazpromom.

Rusko uviedlo, že je ochotné revidovať kontrakt len výmenou za získanie kontroly nad ukrajinskou plynovodnou sieťou alebo za prehĺbenie hospodárskej spolupráce s Moskvou, čo by znamenalo, že Ukrajina upustí od bližšej integrácie s EÚ. Šéf Gazpromu Alexej Miller v piatok naznačil, že jeho koncern by mohol prevziať Naftogaz. Dmitrij Peskov, hovorca ruského premiéra Vladimira Putina v piatok povedal, že zmena kontraktu je možná len v prípade fúzie Gazpromu s Naftogazom.

Azarov v piatok signalizoval, že Kyjev neprijme podmienky Moskvy. Ukrajina podľa neho do konca roka podpíše s EÚ dohodu o voľnom obchode. Prezident Viktor Janukovič dnes pre agentúru Reuters povedal, že Ukrajina neuvažuje o fúzii Naftogazu s Gazpromom.

06.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...