1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Turecko dalo konečný súhlas na výstavbu ruského plynovodu Južný prúd

gas_pipelineMoskva/Ankara - Turecko dalo konečný súhlas na výstavbu plynovodu Južný prúd, ktorým chce ruský Gazprom dodávať zemný plyn do južnej Európy.

Oznámil to na stretnutí s tureckým ministrom energetiky Tanerom Yildizom ruský premiér Vladimir Putin. Predbežnú dohodu pritom Rusi dosiahli ešte v utorok (27. 12.) v Ankare počas rozhovorov medzi Yildizom a zástupcami Gazpromu.

"Chcem sa tureckej vláde poďakovať za jej rozhodnutie udeliť Gazpromu konečné povolenie na výstavbu projektu Južný prúd," povedal Putin, podľa ktorého dohoda prispeje k stabilným dodávkam energií na európsky trh.

Rusko sa okrem toho s Tureckom dohodlo na predĺžení dvoch dlhodobých kontraktov na dodávky plynu do roku 2021 a 2025, dodal ruský premiér. Gazprom zároveň oznámil, že dodávky plynu do Turecka zvýši v nasledujúcom roku približne o 8 % alebo 2 miliardy kubických metrov (m3). V tomto roku by dodávky mali dosiahnuť 25,5 miliardy m3.

Južný prúd by mal začať s dodávkou zemného plynu popod Čierne more do Európy v roku 2015, pričom bude obchádzať súčasné hlavné tranzitné krajiny Bielorusko a Ukrajinu. Projekt v odhadovanej hodnote 15,5 miliardy eur sa považuje za konkurenciu európskemu plynovodu Nabucco. Ročná kapacita Južného prúdu by mala dosahovať 63 miliárd m3.

Gazprom kontroluje v projekte 50-% podiel. Ďalších 20 % kontroluje talianska firma Eni a po 15 % francúzska EDF a nemecký Wintershall.

29.12.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...