1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

ThermoSolar: Výzva MH SR by mala obnoviť záujem o dotácie na OZE

solar_panelsŽiar nad Hronom - Slovenský výrobca slnečných kolektorov ThermoSolar Žiar, s.r.o., Žiar nad Hronom, víta najnovšiu výzvu Ministerstva hospodárstva (MH) SR na predkladanie žiadostí o poskytovanie dotácií na podporu využívania biomasy a slnečnej energie na výrobu tepla a teplej úžitkovej vody.

"Predovšetkým oceňujeme vyhlásenia predstaviteľov MH SR o tom, že pri obnoviteľných zdrojoch energie (OZE) by sa mala uprednostňovať podpora domácností. Posledné medializované informácie o podvodoch pri pripájaní fotovoltických elektrární ukazujú, že cielená podpora konečných spotrebiteľov je pre rozširovanie využitia OZE efektívnejšia než podpora často špekulatívneho kapitálu, ktorého zisky nakoniec zaplatia spotrebitelia v zvýšených cenách elektriny," konštatoval riaditeľ ThermoSolaru Milan Novák.

Ako ďalej dodal, negatívna publicita okolo fotovoltických elektrární poškodila imidž OZE na Slovensku. Ľudia totiž vo všeobecnosti príliš nerozlišujú slnečné kolektory na výrobu tepla od fotovoltických panelov na výrobu elektriny.

Neustály rast cien všetkých druhov energií podľa jeho slov zrýchľuje návratnosť investícií do slnečnej energie, čím sa jej využívanie stáva rentabilnejším a konkurencieschopným. Napríklad prostá návratnosť slnečných kolektorov sa pri štátnych dotáciách dostáva na úroveň cca 9 rokov a ďalších 20 rokov má spotrebiteľ teplú vodu prakticky zadarmo.

"Úroveň využívania slnečných kolektorov je však stále nedostatočná, napriek tomu, že výnosy domácností v podobe ušetrených platieb za teplú vodu v pomere k investícii presahujú akékoľvek úroky v bankách," podotkol Novák.

Záujemcovia o poskytovanie dotácií na podporu využívania biomasy a slnečnej energie na výrobu tepla a teplej úžitkovej vody z radov slovenských domácností môžu podávať žiadosti do konca novembra 2011 Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre (SIEA). Na dotácie vyčlenilo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR sumu 2,675 milióna eur.

05.08.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...