1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Tepláreň Košice znížila prašnosť pri vykládke uhlia o 75 %

teplaren_kosiceKošice - Tepláreň Košice, a. s., (TEKO) pristúpila k modernizácii svojich technologických zariadení, čím došlo k zníženiu prašnosti pri vykládke uhlia približne o 75 %.

Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Anna Podlesná s tým, že náklady projektu dosiahli viac ako 2,35 milióna eur a TEKO ho financovala z vlastných zdrojov, ako aj pomocou nenávratného finančného príspevku v rámci Operačného programu Životné prostredie - Ochrana ovzdušia a minimalizácia nepriaznivých vplyvov zmeny klímy.

Ako povedal riaditeľ technického úseku spoločnosti TEKO Peter Mihaľov, doterajšia vykládka uhlia na skládku prebiehala voľným sypaním uhlia z dopravného pásu cez 10 výsypov, takzvaných prepadov, umiestnených vo výške približne 8,5 metra. Počas sypania uhlia dochádzalo k uvoľňovaniu prachu a rozptylu najjemnejších častíc do okolia.

"Od 1. novembra 2011 spúšťame do prevádzky výsypy uhlia s výsypnými hubicami, pričom konštrukcia výsypných hubíc umožňuje ich plynulé zdvíhanie v závislosti na výške vysypaného uhlia pod hubicou. Manžeta na spodnom okraji hubice prilieha k povrchu sypaného materiálu, vďaka čomu nedochádza k rozširovaniu prachových častíc do ovzdušia," vysvetlil Mihaľov.

Projekt zameraný na modernizáciu technologických zariadení zrealizovala TEKO podľa jeho slov za sedem mesiacov. Ako dodal, inštaláciou výsypných hubíc dôjde k zníženiu prašnosti nielen v areáli spoločnosti, ale aj v intraviláne mesta Košice.

Tepláreň Košice, a.s., patrí medzi najväčších výrobcov a distribútorov tepla vo forme horúcej vody a pary v sústave centralizovaného zásobovania teplom na Slovensku. Zaoberá sa aj výrobou elektrickej energie.

"Hlavným cieľom spoločnosti v oblasti ochrany ovzdušia je trvalé znižovanie plynných a tuhých emisií znečisťujúcich látok do ovzdušia na najnižšiu úroveň, akú je možné technicky a ekonomicky dosiahnuť," uzavrela Podlesná.

02.11.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...