1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Teherán údajne odmietol dodať Grécku pol milióna barelov ropy

Oil rigTeherán - Irán odmietol dodať Grécku 500.000 barelov (1 barel = 159 litrov) ropy ako odvetu za ropné embargo schválené Európskou úniou. Oznámila to pološtátna iránska tlačová agentúra Fars bez udania zdroja.

Podľa agentúry sa ropné tankery, ktoré mali v Grécku dodať ropu spoločnosti Hellenic Petroleum, museli vrátiť aj s nákladom späť po tom, ako Irán odmietol kontrakt splniť. Iránske ministerstvo ropného priemyslu sa k informáciám nevyjadrilo. Zástupcovia gréckej firmy však popreli, že by zatiaľ k niečomu takému došlo. "To nemá s nami nič spoločné. Všetky dodávky z Iránu zatiaľ normálne spracovávame," uviedol pre agentúru Reuters zdroj z Hellenic Petroleum.

Pre jadrový program Iránu schválila Európska únia v januári zákaz dovozu ropy z tejto krajiny s tým, že do platnosti vstúpi od 1. júla. Irán však už v predstihu zastavil dodávky ropy britským a francúzskym firmám. Európska komisia uviedla, že únia tým neutrpí, nakoľko štáty majú dostatočné zásoby na vykrytie energetických potrieb na zhruba 120 dní.

Obchodníci s ropou koncom tohto týždňa informovali, že firma Totsa, vo Švajčiarsku sídliaca obchodná divízia francúzskej ropnej spoločnosti Total, ako aj obchodník s ropou Mercuria, samostatne rokujú s Hellenic Petroleum o zabezpečení náhrady za iránsku ropu. Aj spoločnosť obchodujúca s komoditami Glencore je pripravená na prípadné zvýšenie dodávok, dodali obchodníci. Hellenic Petroleum za ich dodávky zaplatí spracovanými produktmi, ktoré bude potom možné predať na gréckom alebo zahraničnom trhu.

28.02.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...