1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Ťažba OPEC prekročila v novembri hranicu 30 miliónov barelov denne

Oil rigLondýn - Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) ťažili v novembri priemerne 30,27 milióna barelov suroviny denne (b/d).

Bola to najvyššia priemerná ťažba medzinárodného kartelu za posledné tri roky.

OPEC pred troma rokmi v decembri znížil denný limit ťažby členských krajín o 4,2 milióna b/d v úsilí zastaviť prepad ceny komodity na svetovom trhu.

Členovia organizácie, ktorí sa za posledných 30 mesiacov márne pokúšali oficiálne zvýšiť denne limity svojej ťažby, ich však neoficiálne prekračovali v súvislosti s rastom ceny suroviny a stúpajúcim dopytom po nej nepretržite. Dodávku ropy nad limit tento rok zvýšili najmä Saudská Arábia a ďalšie krajiny Blízkeho východu. Počínanie odôvodnili tým, že chceli nahradiť výpadky líbyjských dodávok, ktoré prudko znížila občianska vojna.

O zvýšení limitu na dennú ťažbu ropy sa naposledy neúspešne rokovalo na ministerskej konferencii OPEC v júni vo Viedni. Predstavitelia organizácie, vrátane jej generálneho tajomníka Abdullaha El-Badrího tvrdia, že dohoda spred troch rokov o znížení ťažby už nie je funkčná.

V stredu (14. 12.) sa bude konať vo Viedni ďalšia ministerská konferencia OPEC. Na jej programe je aj diskusia o novej ťažobnej politike kartelu. Analytici predpokladajú, že sa na ňom limit ťažby členov zvýši blízko ich terajšej reálnej úrovni.

13.12.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...