1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Svetový dopyt po rope dosiahne svoje maximum počas tejto dekády

Oil Well6Paríž - Svetový dopyt po rope dosiahne svoje maximum ešte v tejto dekáde. Uviedla to v utorok v najnovšom výhľade vývoja na energetických trhoch Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA), pričom ako dôvod uviedla rastúcu popularitu elektrických áut a spomaľovanie rastu čínskej ekonomiky.

Očakávané maximum v oblasti dopytu po rope, s ktorým IEA počíta aj pri uhlí a plyne, však neznamená, že následne dôjde k prudkému poklesu spotreby. Po dosiahnutí maximálneho dopytu bude pravdepodobne nasledovať obdobie "stability s miernym kolísaním, ktoré bude trvať niekoľko rokov". Dopyt v tomto období však bude stále príliš vysoký na to, aby sa globálne otepľovanie podarilo limitovať na 1,5 stupňa Celzia, uviedla organizácia.

Základný scenár IEA predpokladá, že spotreba ropy vo svete dosiahne ku koncu tohto desaťročia 102 miliónov barelov denne (1 barel = 159 litrov). Do polovice tohto storočia by sa mal dopyt zmierniť približne na 97 miliónov barelov/deň. Scenár odráža súčasnú energetickú politiku vo svete a dôsledky minuloročnej energetickej krízy.

V druhom scenári IEA, ktorý predpokladá, že vlády splnia všetky svoje sľuby dané v oblasti klímy a energetiky, a to načas, by mal svetový dopyt po rope dosiahnuť v roku 2030 maximum na úrovni 93 miliónov barelov denne. Do polovice tohto storočia by potom mal klesnúť na 55 miliónov barelov/deň.

Nakoniec, scenár známy ako scenár nulových emisií predpokladá svetový dopyt po rope v roku 2030 na úrovni 77 miliónov barelov/deň. Do roku 2050 sa potom dopyt zníži na iba 25 miliónov barelov denne, dodáva IEA.

Dopyt po rope zo strany petrochemického, leteckého a lodiarskeho priemyslu bude pokračovať v raste až do roku 2050. Nebude však dostatočný na vykrytie poklesu dopytu zo strany cestnej dopravy, "kde prudko rastie záujem o elektrické vozidlá," dodala IEA. Navyše, v Číne, ktorá dlhé roky ťahala rast dopytu po rope, bude apetít po tejto surovine v nasledujúcich rokoch slabnúť.

Podobne ako v prípade ropy sa bude vyvíjať trh s ďalšími uhľohydrátmi. "Dopyt po všetkých fosílnych palivách by mal dosiahnuť maximum pred rokom 2030," uviedla IEA.

31.10.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...