1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Švédsky energetický koncern Vattenfall zaznamenal pokles zisku o vyše 60 %

Vattenfall logoŠtokholm - Švédsky energetický koncern Vattenfall zaznamenal za 4. štvrťrok pokles zisku o viac než 60 %. Dôvodom sú nižšie ceny energií. Šéfka spoločnosti však upozornila na pokračujúce výkyvy na trhu, keďže nových zdrojov energie nie je dostatok.

Upravený zisk pred úrokmi a daňami (EBIT) dosiahol vo 4. štvrťroku minulého roka 4,5 miliardy švédskych korún (395,64 milióna eur). Na porovnanie, v rovnakom období predchádzajúceho roka dosiahla spoločnosť zisk 12,5 miliardy SEK. "Najmä v poslednom kvartáli 2023 bol rozdiel v cenách oproti roku 2022 výrazný," povedala šéfka koncernu Anna Borgová v rozhovore pre agentúru Reuters.

Ceny elektriny na severských trhoch aj v kontinentálnej Európe klesli za minulý rok o 60 %. Vývoj cien ovplyvnilo počasie aj prudký pokles cien plynu a uhlia, uviedla Borgová. Dodala však, že neistota a výkyvy, ktoré trhy zaznamenali v posledných dvoch rokoch, pokračujú. "Čo sa týka novej energetickej produkcie, v Európe sa toho veľa nezmenilo," povedala a dodala, že za takýchto okolností akékoľvek narušenie dodávok skvapalneného zemného plynu (LNG) alebo prudký nástup chladného počasia, prípadne geopolitické udalosti, môžu výkyvy na trhu opäť zvýšiť.

Vattenfall plánuje v najbližších dvoch rokoch investovať 65 miliárd SEK a zameriavať sa chce najmä na veternú energiu. Tá zostáva pre Vattenfall kľúčovým biznisom, napriek problémom v poslednom období, ktoré spôsobili okrem iného vysoká inflácia a zvyšovanie úrokových sadzieb, dodala Borgová.

16.02.2024 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...