1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

SR podpísala v Bruseli memorandum na severo-južné energetické prepojenie

pylon_small_1Bratislava - Predstavitelia 9 členských krajín EÚ - Slovenska, Rakúska, Bulharska, Česka, Nemecka, Maďarska, Poľska, Rumunska, Slovinska - a zástupcovia Chorvátska a Európskej komisie (EK) v stredu 23. novembra v Bruseli slávnostne podpísali Memorandum o porozumení na severo-južné energetické prepojenie.

Memorandum za účasti zástupcu Stáleho predstaviteľa SR pri EÚ veľvyslanca Petra Javorčíka za slovenskú stranu podpísal štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Kristián Takáč, informovalo komunikačné oddelenie rezortu hospodárstva.

Projekty severo-južného plynárenského prepojenia, vrátane prepojenia SR-Maďarsko a SR-Poľsko, projekty prepojenia elektrizačných sústav SR a Maďarska a projekt prepojenia Bratislava-Schwechat boli takto zaradené do Akčného plánu pre severo-južné prepojenia, ktorý je súčasťou podpísaného memoranda.

Cieľom týchto aktivít je zahrnúť tieto projekty do procesu posudzovania podľa nového nariadenia, ktoré bude prijaté pravdepodobne počas budúceho roka a ktoré nahradí doterajší mechanizmus posudzovania projektov transeurópskych sietí v oblasti energetiky (TEN-E). Následne bude môcť získať podporu EK pre ich realizáciu v rámci budúcej finančnej perspektívy EÚ.

MH SR očakáva, že spoločná aktivita prinesie výsledky v podobe realizácie v memorande identifikovaných projektov a zvýši tak energetickú bezpečnosť Slovenska a regiónu ako celku.

26.11.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...