1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

SPP sa pripravuje na to, že na trhu domácností bude regulácia aj na budúci rok

gas_fire_bigBratislava - Slovenský plynárenský priemysel (SPP) sa pripravuje na to, že trh s plynom pre domácnosti bude regulovaný aj na budúci rok. Ako však na dnešnej tlačovej konferencii povedal riaditeľ divízie obchodu s plynom SPP Dušan Randuška, signály, ktoré by to potvrdili, stále nie sú jednoznačné. "Uvidíme, ako regulátor zareaguje. V každom prípade dnes v segmente domácností ponúka plyn viac ako 10 spoločností," dodal Randuška.

Ako tvrdia zástupcovia SPP, na trhu s plynom je už konkurencia v každom segmente. Od roku 2011 rastie jej intenzita aj v sektore domácností, a tak už podľa Randušku nie je dôvod na reguláciu ani tu. "Mal by byť daný priestor trhovým silám," domnieva sa.

Vstup ďalších dodávateľov plynu na Slovensko umožnil prebytok plynu na európskych trhoch, čo spôsobilo následný pokles jeho ceny na spotových trhoch. Tie však podľa Randušku neposkytujú dostatok likvidity na to, aby SPP na nich dokázal pokryť svoj denný dopyt. "Stále máme zodpovednosť zhruba za 1.400.000 domácností," upozornil a dodal, že spotreba domácností musí byť krytá dlhodobými kontraktmi, ktoré však znamenajú aj vyššiu cenu.

V neregulovanom segmente veľkých odberateľov sa SPP podarilo na tento rok získať viacero klientov. Ide o spoločnosti Heineken, Continental Matador či obchodný reťazec Billa. Novým zákazníkom je podľa informácií SPP aj paroplynová elektráreň v Malženiciach.

Akcionármi SPP sú Slovenská republika prostredníctvom Fondu národného majetku SR s podielom 51 % akcií a spoločnosť Slovak Gas Holding so 49 % akcií. Ide o konzorcium spoločností E.ON Ruhrgas a GDF SUEZ.

20.10.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...