1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

SPP postavil vlani dve nové plniace stanice na stlačený zemný plyn

SPPBratislava - Spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel (SPP), a. s., podľa slov vedúceho útvaru predaja CNG (Compressed Natural Gas - stlačený zemný plyn) v SPP Ľubomíra Blaška podporuje na Slovensku rozvoj využívania CNG.

"SPP je pre predstaviteľov samospráv a prepravcov spoľahlivým partnerom pri zmluvnej dodávke CNG, vrátane prípravy, plánovania a realizácie projektov výstavby plniacich staníc CNG a následne aj ich prevádzky. V roku 2010 sme postavili 2 nové plniace stanice CNG. Plniaca stanica CNG v Komárne je spoločným projektom spolupráce medzi SPP a Slovnaftom a je umiestnená na čerpacej stanici Slovnaftu v Komárne," uviedol Blaško.

"Druhá plniaca stanica je umiestnená v lokálnom centre SPP v Novom Meste nad Váhom," informoval Blaško s tým, že v súčasnosti sa realizuje projekt výstavby plniacej stanice CNG v areáli SPP v Bratislave. "Ako všetky plniace stanice CNG spoločnosti SPP aj táto bude verejná a mala by byť v prevádzke v druhej polovici roku 2012," spresnil.

Pripomenul zároveň, že Operačný program Životné prostredie (OPŽP) podporil výstavbu plniacich staníc CNG v Prievidzi a v Trnave. "Predpokladáme, že pokračujúca podpora ekologizácie verejnej dopravy z OPŽP prinesie plynofikáciu mestských a prímestských autobusov v ďalších mestách a s nimi pribudnú samozrejme aj nové plniace stanice CNG," konštatoval.

V roku 2010 bolo na Slovensku vyrobené a pre 823 vozidiel s pohonom na CNG dodané celkové množstvo 8,1 milióna kg CNG. "Viac než 95 % z celkového množstva CNG vlani spotrebovali autobusy s pohonom na CNG v Bratislave, Nitre, Prievidzi, vo Zvolene, v Banskej Bystrici, Košiciach a Michalovciach, ktoré sú určené na mestskú alebo prímestskú dopravu osôb vo verejnom záujme," dodal.

Slovenský plynárenský priemysel, a. s., je nadnárodná energetická spoločnosť, ktorá nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku. Akcionármi SPP sú Slovenská republika prostredníctvom Fondu národného majetku SR (51 %) a spoločnosť Slovak Gas Holding B.V. (49 %), konzorcium spoločností E.ON Ruhrgas AG a GDF SUEZ.

07.11.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...