1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Spotreba elektriny v SR sa v 1. polroku zvýšila o 1, 5 % na 14,6 TWh

pylon_small_1Bratislava - Po minuloročnom povzbudzujúcom náraste spotreby elektriny Slovenska na úrovni 5 % sa podľa akciovej spoločnosti Slovenské elektrárne (SE) očakávalo pokračovanie tohto trendu. "Už v januári 2011 medziročné tempo rastu spomalilo na 2,6 %. Spotreba za celý 1. polrok 2011 nakoniec dosiahla 14,6 terawatthodín (TWh) s medziročným rastom iba 1,5 %. Znamená to, že spotreba Slovenska dosahuje približne 98 % predkrízovej úrovne," vyplýva z podnikového časopisu a. s. SE Slovenská energetika.

Podstatne lepšie je na tom výroba elektriny, ktorá v porovnaní s 1. polrokom 2010 narástla o 4,6 % a dosiahla 14,8 TWh, čím prekonala aj úroveň rovnakého obdobia roku 2009 či 2007. Hlavným príspevkom bolo uvedenie do komerčnej prevádzky Paroplynového cyklu (PPC) Malženice, ako aj zvýšenie inštalovaného výkonu jadrových blokov Atómových elektrární Bohunice (EBO) na 2 krát 500 MW.

"To sa prejavilo aj na zahraničnom salde Slovenska, ktoré sa zmenilo na proexportné," konštatovala spoločnosť s tým, že "svojou troškou prispeli aj solárne elektrárne, ktorých výstavba gradovala až do konca polroka 2011, aby investori stihli ešte v platnosti výhodné podmienky na výkup elektriny".

V Slovenských elektrárňach sa za 1. polrok vyrobila elektrina v objeme 11,4 TWh. "Jadrové a tepelné elektrárne plnia a prekračujú plán výroby, ale v tomto roku chýba voda. Keď v 1. polroku 2010 naše vodné elektrárne pokrývali 22 % dodávok elektriny, tento rok je to iba 16 %, a to sa ešte v januári a februári efektívne využili zásoby z vianočných vôd na Vážskej kaskáde," informovali SE.

Slovenské elektrárne, a. s., sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. Po ukončení privatizácie v apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel S.p.A. so 66-% podielom. Zvyšných 34 % akcií vlastní Fond národného majetku SR, ktorého akcionárske práva vykonáva Ministerstvo hospodárstva SR. Ku koncu roka 2010 mala spoločnosť 5419 zamestnancov.

10.08.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...