1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Spoločný česko-slovenský trh s elektrinou priniesol stabilné ceny

pylon_small_1Bratislava - Stabilita cien elektrickej energie patrí po dvoch rokoch fungovania k najväčším výhodám spoločného česko-slovenského krátkodobého trhu s elektrinou.

Povedal pre TASR v rámci 6. ročníka medzinárodnej odbornej konferencie Energofórum Igor Chemišinec, člen predstavenstva spoločnosti OTE, ktorá je na českej strane organizátorom tohto trhu.

"Denný trh bol už v minulosti v Čechách veľmi populárny. Myslím si, že spojenie prinieslo dosť výhod aj pre Slovensko, ktoré vďaka tomu prepojeniu zaviedlo tiež denný trh s elektrinou," zdôraznil Chemišinec.

Podľa informácií na webovej stránke spoločnosti OTE sa za necelých osem mesiacov tohto roka zobchodovalo 5799 GWh elektriny, čo je viac ako za celý vlaňajšok. Priemerná cena bola na úrovni takmer 51 eur/MWh. Rastúca popularita spoločného trhu súvisí aj s tým, že je atraktívny nielen pre veľkých obchodníkov s elektrinou. "Menší zákazníci, ako sú firmy, sa registrujú a vďaka tomu, že napríklad dokážu odhadnúť svoju spotrebu, je pre nich jednoduchšie nakupovať elektrinu priamo, ako cez sprostredkovateľov," dodal Chemišinec.

Európska komisia predpokladá, že do roku 2014 sa spojením regionálnych trhov vytvorí spoločný európsky energetický priestor. Od budúceho roka by k Česku a Slovensku malo v rámci spoločného trhu pribudnúť aj Maďarsko. "Očakávame ďalší nárast likvidity opäť s prínosom, aby účastníci trhu mali viac príležitostí nakúpiť a predať elektrinu v závislosti na svojich potrebách," konštatoval Chemišinec.  

26.10.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

Súvisiace články:

Poľsko a Česko rokujú o spojení svojich trhov s elektrinou

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...