1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Slovenské elektrárne sú v poriadku, výsledky záťažových testov sú v Bruseli

nuclearBratislava – Záťažové testy slovenských elektrární sa skončili a Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR v posledný decembrový deň minulého roka odoslal definitívnu správu do Európskej komisie.

"Pri hodnotení úrad neidentifikoval žiaden nedostatok, ktorý by vyžadoval rýchle riešenie," vysvetlila na dnešnej tlačovej konferencii predsedníčka ÚJD Marta Žiaková.

V prípade kombinácie externých udalostí sú schopné podľa výsledkov testov atómové bloky samé zvládnuť tieto udalosti alebo poskytnúť prevádzkovateľovi dostatok času na ich vyriešenie. "Napriek tomu je stále možné zvyšovať bezpečnosť," podotkla s tým, že na tom sa neustále pracuje, či už prostredníctvom modifikácie hardweru, alebo novými postupmi v rámci prevádzky.

Generálny riaditeľ sekcie hodnotenia bezpečnosti a kontrolných činností úradu Peter Uhrík podrobnejšie vysvetlil, že sa počas testov posudzovali hlavne také vplyvy, ktoré neboli pôvodne posúdené v projektoch, pretože si to nevyžadovala slovenská legislatíva. Hlavným spúšťačom testov bolo totiž dianie v japonskej elektrárni Fukušima, ktorú zasiahlo zemetrasenie a tsunami.

V prípade zemetrasenia nemôže v SR dôjsť k takým silným otrasom ako v Japonsku, keďže krajina nemá tektonický zlom a slovenské elektrárne sú možné zemetrasenie pripravené zvládnuť. V druhom prípade sa elektrárne skúšali pre prípady záplav a roztrhnutia priehrad na Váhu. Tu úrad zistil iba malý nedostatok v Bohuniciach, kde je potrebné vybudovať zvýšené prahy na budovách.

Počas záťažových testov boli tiež analyzované aj iné mimoriadne externé udalosti potenciálne vedúce k viacnásobnej strate bezpečnostných funkcií elektrárne. Posudzované boli aj kombinácie udalostí, vrátane výpadku elektrického napájania, dlhodobého prerušenia prívodu vody, ale i straty elektrického napájania v dôsledku extrémnych klimatických podmienok, ako i riadenie ťažkých havárií.

Celú správu o výsledkoch testov má už na stole Európska komisia. Po jej preložení do slovenského jazyka, keďže bola najprv vypracovaná v angličtine, budú závery správy voľne k dispozícii na internetovej stránke úradu. Vo februári následne pôjde do Bruselu národný tím prezentovať výsledok a následne v marci na Slovensko príde misia z únie. "Preverí, akým spôsobom sa realizovali testy," podotkol Uhrík.

Záťažové testy (tzv. stress-tests) atómových elektrární na Slovensku sa začali 1. júna 2011, v súlade s tým, ako to dohodla EK a skupina ENSREG (Skupina európskych dozorov jadrovej bezpečnosti). Podľa dohodnutého časového harmonogramu prevádzkovateľ elektrární - Slovenské elektrárne (SE), a. s., odovzdal závery priebežnej správy na ÚJD SR k 15. augustu 2011.

V SR sú v komerčnej prevádzke 4 bloky AE - dva bloky v lokalite Bohunice a dva bloky v lokalite Mochovce sú vo výstavbe. Dva bloky AE Bohunice sú odstavené a sú vo fáze ukončovania prevádzky pred konečným vyradením.

04.01.2012 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

Súvisiace články:

Záťažové testy jadrových elektrární prebiehajú podľa plánu

Komisia chce mať pod drobnohľadom každú jadrovú elektráreň v Európe

Slovensko je pripravené presvedčiť o bezpečnosti atómových elektrární

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...