1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Slovenská správa o záťažových testoch jadrových elektrární je už v Bruseli

nuclear_power_1rusel - V Bruseli sa dnes konalo prvé verejné zasadnutie predstaviteľov národných jadrových dozorov zo štátov Európskej únie (EÚ), ako aj zo Švajčiarska a Ukrajiny, na tému prípravy národných správ o záťažových testoch jadrových elektrární.

Slovensko na zasadaní zastupovala predsedníčka Úradu jadrového dozoru (ÚJD) SR Marta Žiaková.

Verejné zasadnutie sa konalo pod taktovkou Skupiny regulátorov pre jadrovú bezpečnosť v Európe (ENSREC).

"V tomto období končí prvá etapa, kedy boli odovzdané národné správy, a vstupuje sa do hodnotiacej fázy. Hodnotenie bude mať viacero krokov, pričom prvý začal prebiehať v momente, keď sme odovzdali národnú správu," povedala pre TASR predsedníčka Úradu jadrového dozoru SR.

Dodala, že hodnotiaci proces bude pokračovať na expertnej úrovni, keď experti vymenovaní členskými štátmi EÚ preštudujú národné správy a každý štát na základe ich otázok musí prichystať obhajobu svojej správy. Tento proces prebehne začiatkom februára v Luxemburgu a ďalším krokom budú návštevy expertov priamo v teréne, kde sa zamerajú na samotné elektrárne a na ich dozor. Experti následne pripravia finálnu správu o každom štáte s jadrovými elektrárňami v EÚ, vrátane susedov zo Švajčiarska a Ukrajiny, ktorí dobrovoľne podstupujú bezpečnostný proces EÚ, a po zoskupení všetkých národných správ Európska komisia do konca júna tohto roka pripraví finálnu správu o záťažových testoch v EÚ, ktorú musí predložiť na posúdenie aj Európskemu parlamentu.

19.01.2012 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...