1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

SIEA pomáha pri tvorbe plánov energetických úspor v Kazachstane

solar panelBratislava - Predstavitelia spoločnosti Kazachenergoexpert čerpajú svoje vedomosti a informácie na uskutočňovanie plánov Kazachstanu v oblasti úspor energie aj od Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA). Zdôraznili to na stretnutí zástupcov členských štátov EÚ k energetickej efektívnosti, ktoré sa uskutočnilo 14. februára 2012 počas Delegácie EÚ v Astane.

Odborníci z Kazachenergoexpert sa zúčastnili na dvojdňovom školení a s ním spojenej študijnej návštevy s názvom COMBO Course, ktoré pre nich usporiadala SIEA v júni minulého roku. Podujatie sa zameriavalo na propagáciu energetickej efektívnosti (EE) a deľbu skúseností s využívaním obnoviteľných zdrojov energie (OZE) na Slovensku.

Odborníci zo SIEA spolu s externými špecialistami informovali účastníkov o aktuálnom smerovaní a výsledkoch, ktoré Slovensko aj vďaka aktivitám SIEA v daných oblastiach dosahuje.

Počas prvého dňa študijnej návštevy sa účastníci venovali teórii a praxi inštitucionálnej voľby v rámci trvalo udržateľnej energetickej politiky EÚ, ako aj v rámci národného kontextu a jej vzťahu k iným politikám. Ďalšími témami boli koncepcia energetickej efektívnosti SR, tvorba akčných plánov EE, ich napĺňanie a zákon o EE na Slovensku. Prítomní sa tiež dozvedeli o fungovaní a úlohách SIEA v oblasti zvyšovania úspor energie a využívania obnoviteľných zdrojov energií. Na záver absolvovali študijnú návštevu Národného centra pre výskum a aplikácie OZE, ktoré sa špecializuje najmä na využívanie biomasy a slnečnej energie. Videli niekoľko výskumných zámerov, ako napríklad projekt experimentálnej bioplynovej stanice využívajúcej suchú fermentáciu, kogeneračné jednotky, tepelné čerpadlá, tepelný motor so slnečným ohrevom a ďalšie technológie.

Druhý deň bol venovaný politikám a programom, ktoré sa týkajú využívania OZE na Slovensku - konkrétne bola účastníkom predstavená Stratégia vyššieho využívania OZE, Národný akčný plán pre obnoviteľnú energiu a zákon o podpore OZE a vysoko účinnej kombinovanej výroby elektriny a tepla (KVET).

Dozvedeli sa aj o programe vyššieho využitia biomasy a slnečnej energie v domácnostiach, možnostiach financovania projektov zameraných na OZE zo štrukturálnych fondov a z Envirofondu.

15.03.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)



 

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...