1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Saudská Arábia chce kompenzovať prípadný výpadok iránskej ropy

oil_rig_2Rijád - Saudská Arábia a ďalšie štáty Perzského zálivu sú pripravené vykompenzovať prípadné výpadky dodávok iránskej ropy na svetové trhy. Povedal to predstaviteľ saudskoarabského ministerstva ropného priemyslu po tom, ako Irán v reakcii na možné sankcie západných krajín vystupňoval hrozby, že zablokuje vývoz ropy cez kľúčový Hormuzský prieliv. Zástupca Saudskej Arábie neuviedol, o akých náhradných trasách štáty uvažujú, avšak podľa všetkého budú dlhšie a na dopravu drahšie.

Niektorí analytici ale pochybujú, že sa Irán naozaj uchýli k blokáde Hormuzského prielivu. "Pochybujem, že sa rétorika zmení na realitu," povedal energetický analytik a obchodník s ropou Stephen Schork.

"Uzatvorenie prielivu by znamenalo, že Irán by prišiel o to posledné, čím môže ešte hroziť, takže je dosť nereálne, že by sa k tomu uchýlil. Navyše stratil by aj podporu partnerov ako Čína a Rusko," dodal analytik Olivier Jakob zo švajčiarskej firmy Petromatrix. Irán je 4. najväčším vývozcom ropy na svete, pričom väčšinu komodity vyváža do Ázie a najmä do Číny.

29.12.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...