1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

RWE a Gazprom podpísali predbežnú dohodu o strategickom partnerstve

pylon_small_1Frankfurt nad Mohanom - Nemecká energetická spoločnosť RWE podpísala s ruským plynárenským koncernom Gazprom memorandum o porozumení, ktorého cieľom je "vytvorenie strategického partnerstva v oblasti výroby elektrickej energie v Európe". Predbežná dohoda počíta s vytvorením spoločného podniku na výstavbu a prevádzku elektrární v Európe.

Nemecká firma, ktorú negatívne zasiahlo rozhodnutie nemeckej vlády ukončiť do roku 2022 využívanie jadrovej energie, plánuje v najbližších troch mesiacoch exkluzívne rokovania s Gazpromom o spôsobe vytvorenia spoločného podniku. Do toho by sa sústredili súčasné aj nové paroplynové a tepelné elektrárne v Nemecku, Británii, Belgicku, Holandsku a Luxembursku.

Podľa výkonného riaditeľa RWE Jürgena Grossmana by spoločný podnik s Gazpromom zabezpečil RWE "stabilné a cenovo výhodné dodávky zemného plynu". Ruská spoločnosť sa momentálne podieľa na svetovej produkcii plynu 15 % a na svetových rezervách plynu 18 %.

Miller dodal, že v Nemecku vzrástli šance na výstavbu nových, moderných paroplynových elektrární po rozhodnutí vlády postupne ukončiť výrobu elektriny z jadra. Zároveň opäť potvrdil záujem Gazpromu posilniť svoju pozíciu na európskom trhu. "Oblasť produkcie elektrickej energie je jednou z priorít Gazpromu v Európe," povedal Miller.

15.07.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...