1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rusko ťažilo v marci denne v priemere 10,36 milióna barelov ropy

Oil well 3Moskva - Rusko ťažilo v marci 2012 v priemere 10,36 milióna barelov (barel = 159 litrov) ropy denne a v porovnaní s februárom, v ktorom dosiahla ťažba v postsovietskom období rekord, nedošlo k zmene. Informovalo o tom ministerstvo energetiky v Moskve.

Z jeho údajov vyplýva, že v Rusku sa minulý mesiac vyťažilo 43,8 milióna ton ropy a ťažba by sa mala medziročne zvýšiť asi o 1 %. Výdatnosť ropných polí v západnej Sibíri klesá, ale sústavne sa zvyšuje na odľahlejších náleziskách. Koncern Rosnefť by mal tento rok zvyšovať ťažbu z arktického náleziska Vankor.

Rast ťažby ropy majú v Rusku podporiť aj nové opatrenia vlády v colnej oblasti. Spoločnosti by mali zvyšovať ťažbu ropy a jej export. Cena barelu sa šplhá k 130 USD (97,33 eura), ale Rusko na rozdiel od Saudskej Arábie nedisponuje rezervami, ktoré by mu umožnili pohotovo reagovať na náhly vzostup dopytu medzinárodného trhu po surovine. Saudská Arábia ťažila v marci v priemere denne 9,9 milióna barelov strategickej suroviny.

Ťažba plynu v Rusku dosiahla minulý mesiac 62,19 miliardy kubických metrov. V porovnaní s februárom, v ktorom vrcholila zima, klesla v marci denná ťažba z 2,07 na 2 miliardy kubíkov.

04.04.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...