1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rusko kritizuje snahu EÚ o zabezpečenie dodávok plynu z Ázie

gas_pipeline_smallMoskva - Rusko dnes ostro kritizovalo európsky plán na vybudovanie plynovodu zo strednej Ázie po dne Kaspického mora do Európy.

Európska únia sa rozhodla formálne preskúmať možnosti projektu zásobovania Európy plynom z Azerbajdžanu a Turkménska potrubím, ktoré by neviedlo cez územie Ruska. Ministerstvo zahraničných vecí v Moskve ale tvrdí, že by to znamenalo ignorovanie existujúcich zmlúv a ohrozilo by to bezpečnosť v regióne.

Rusko podpísalo s Iránom, Azerbajdžanom, Kazachstanom a Turkménskom tzv. Kaspickú zmluvu, ktorá zakazuje členským štátom uzatvárať dohody o dodávkach energií bez súhlasu ostatných signatárov. Okrem toho, podľa Moskvy projekt predstavuje vážnu hrozbu pre životné prostredie v kaspickej oblasti.

Ministerstvo to vyhlásilo len deň po tom, ako členské štáty EÚ poverili Európsku komisiu rokovaním o takejto dohode.

Rusko pritom minulý týždeň uviedlo do prevádzky dva vlastné podmorské plynovody. Jedným z nich transportuje plyn z ostrova Sachalin do tichomorského prístavu Vladivostok a ďalším prepravuje komoditu po dne Baltického mora do Nemecka a východnej Európy. Rusko sa tak snaží zvýšiť závislosť Európy od dodávok plynu cez jeho územie. A Brusel ju naopak chce zase znížiť a zabezpečiť si zásobovanie plynom aj z iných zdrojov, napríklad zo strednej Ázie cez Turecko do južnej Európy.

14.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...