1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Royal Dutch Shell zápasí s ropnou škvrnou v Severnom mori

shell_gas_station_1Amsterdam - Ropný koncern Royal Dutch Shell informoval, že sa jeho pracovníci usilujú zlikvidovať ropnú škvrnu, ktorá sa objavila pri jeho platforme Gannet Alpha v Severnom mori. Platforma sa nachádza 180 km východne od škótskeho Aberdeenu.

Shell zatiaľ presne neuviedol, koľko ropy sa dostalo do mora. Vraj ide o neveľkú škvrnu. Údajne ju už výrazne obmedzil. Ťažba z jedného z vrtov v oblasti Gannet bola zastavená, ale spoločnosť tak isto nič neuviedla, či došlo aj k poklesu jej celkovej ťažby.

Shell vyslal k platforme likvidačnú loď a jej posádka bude pozorovať vývoj situácie.

Britské ministerstvo energie a klimatických zmien uviedlo, že je v kontakte s vedením Shellu a haváriu skúma zaužívaným spôsobom.

Ropné pole Gannet v januári až apríli dávalo denne priemerne 13.500 barelov suroviny (barel = 159 litrov). Škótski Priatelia Zeme uviedli, že nová škvrna v Severnom mori upozorňuje na nebezpečenstvo ťažby ropy v mori.

Ložisko Gannet je podielnickým vlastníctvom aj Essa, dcéry amerického gigantu Exxon, ale surovinu ťaží z neho len Shell.

15.08.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...