1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rokovania o ropovode so samosprávou pokračujú

juraj_miskovBratislava - Minister hospodárstva Juraj Miškov sa za účasti zástupcov spoločnosti Bratislava Schwechat Pipeline (BSP) a Transpetrol, a.s., stretol s primátorom mesta Bratislava Milanom Ftáčnikom. Cieľom prvého oficiálneho stretnutia bolo prerokovanie projektu výstavby ropovodného prepojenia s Rakúskom. Zúčastnení potvrdili zostavenie expertnej pracovnej skupiny v spolupráci so všetkými zainteresovanými stranami, ktorá bude otázky trasy ropovodného prepojenia s Rakúskom systémovo riešiť.

"Dnes ešte nevieme, ako sa toto prepojenie dotkne mesta Bratislavy, je však potrebné už teraz komunikovať s predstaviteľmi Magistrátu. Záleží mi na tom, aby sa v rámci tohto projektu viedol so samosprávami otvorený dialóg. V takom prípade som presvedčený, že preň nájdeme podporu nielen mesta Bratislavy, ale aj dotknutých miest a obcí. O ktoré pôjde, bude známe až po definitívnom rozhodnutí vlády SR," pripomenul minister J. Miškov. "Nakoľko ropovodné prepojenie BSP jednoznačne nepovedie cez Žitný ostrov, sme pripravení a otvorení komunikovať na túto tému. Je potrebné nájsť optimálnu alternatívu a viesť otvorený dialóg za účasti všetkých strán. Zostavenie pracovnej skupiny bude krokom vpred," potvrdil M. Ftáčnik.

"Vzhľadom na to, že z pohľadu hospodárstva SR, ale aj jeho energetickej bezpečnosti ide o veľmi významný projekt, je dôležité v tejto fáze hľadať a nachádzať spoločný konsenzus pri jeho realizácii. Význam tohto projektu určite nemôže zlyhávať na otázkach jeho ekologickej bezpečnosti, pretože práve ochrana životného prostredia musí byť a aj je prvoradá tak pri výbere trasy, ako aj pri spôsobe technického a technologického riešenia celého diela. Snahou spoločnosti Bratislava - Schwechat Pipeline, ako aj Transpetrolu je, aby navrhované riešenie bolo všeobecne prijateľné a užitočné," zopakoval R. Nemcsics.

O ekonomickej výhodnosti, ale aj o environmentálnej bezpečnosti ropovodného prepojenia Slovenska s Rakúskom bude rozhodovať Vláda SR na svojom rokovaní v septembri tohto roku. Rozhodnutie o konečnej trase bude následne potrebné začať komunikovať s dotknutými mestami a obcami, cez ktorých územia ropovodné prepojenie povedie.

23.08.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...