1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rafinéria v líbyjskom meste Záwíja spustí na budúci týždeň výrobu

oil-refinery2Záwíja - Rafinéria v líbyjskom meste Záwíja, ktorú majú v rukách povstalci a je odstavená od začiatku nepokojov v krajine, spustí na budúci týždeň výrobu. Zmiernia sa tak problémy s nedostatkom paliva, ktoré zapríčinili špirálovitý rast jeho cien.

Muhammad Azíz, dlhoročný prevádzkový manažér rafinérie tvrdí, že už v pondelok 29. augusta by mohla začať vyrábať. Najskôr začne spracovávať uskladnenú ropu. Rafinérie v krajine majú totiž problémy s dodávkami suroviny, keďže aj ťažba ropy bola pre nepokoje zastavená. Azíz verí, že v priebehu dvoch dní rafinéria dostane nové zásoby.

Ropná spoločnosť AGOCO, ktorá patrila Líbyjskej národnej ropnej spoločnosti, ale už ju tiež kontrolujú povstalci, potvrdila, že poslala dodávky ropy trom z piatich rafinérií v krajine, avšak ani jedna z nich ešte neobnovila výrobu. Rafinéria v Tobruku je odstavená pre údržbu, ale dôvod, pre ktorý ešte nenabehli rafinérie v Brega a Záwíja, nie je známy. Nevie sa, či majú zatiaľ málo ropy, alebo vážne poškodené výrobné zariadenia.

"Žiadna rafinéria nepracuje. Nemajú ropu a niektoré sú v zlom stave," uviedol hovorca AGOCO Abdaldžalíl Majúf.

Spustenie výroby v rafinériách závisí totiž od toho, ako rýchlo sa Líbyi podarí obnoviť ťažbu ropy. AGOCO tvrdí, že už v priebehu niekoľkých týždňov môže začať dodávať ropu z ropných polí Mesla a Sarír, ktoré majú spoločne kapacitu 425.00 barelov ropy denne, čo je štvrtina celkovej kapacity ropných polí v Líbyi.

30.08.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...