1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Prvá paroplynová elektráreň spoločnosti Shanghai Electric v Bangladéši začína prevádzku

teplaren3Sylhet, Bangladéš - Shanghai Electric Group, popredný svetový výrobca a dodávateľ energetických a priemyselných zariadení, oznámil, že jeho prvá paroplynová elektráreň (CCPP) v Bangladéši vstúpila do komerčnej prevádzky.

Je výsledkom premeny z elektrárne s jednoduchým cyklom s plynovou turbínou a výkonom 150 MW a predpokladá sa, že po prechode na paroplyn vygeneruje 225 MW, aby mohla v Sylhete napĺňať požiadavky na výrobu elektrickej energie východného regiónu Bangladéša.

Modernizácia technológie

Modernizácia elektrárne na typ CCPP umožňuje zníženie emisií pri súčasnom zabezpečení vyššej tepelnej účinnosti. Elektráreň je vybavená vzduchom chladeným generátorom GVPI s výkonom 100 MW a je navrhnutá tak, aby fungovala celý čas bez potreby opätovného navinutia alebo opätovného dotiahnutia laminovaného jadra. Ide o významný úspech, vzhľadom na to, že kapacita elektrárne sa zvýšila o 90 MW a požiadavky na údržbu sa znížili. Počas ôsmich rokov pred modernizáciou poskytla elektráreň do národnej siete 8,19 miliárd kWh elektriny a odhaduje sa, že toto číslo sa ročne zvýši o 640 miliónov kWh.

Využitím patentovanej technológie GVPI (globálna vákuovo tlaková impregnácia) vo vzduchom chladenom generátore s výkonom 100 MW spoločnosť Shanghai Electric podstatne zlepšila účinnosť jednoduchej aplikácie s otvoreným cyklom pôvodnej elektrárne z 33% na 55%. Toto výrazné zvýšenie efektívnosti demonštruje rozmanitosť portfólia produktov spoločnosti Shanghai Electric a silu výskumno-vývojového programu.

Partnerstvo s Radou pre rozvoj energetiky

Projekt modernizácie sa uskutočnil prostredníctvom partnerstva medzi regionálnou Radou pre rozvoj energetiky (PDB) a spoločnosťou Shanghai Electric. Bol to štvrtý EPC projekt spoločnosti realizovaný v Bangladéš v rámci Iniciatívy pásu a cesty. V roku 2010 bolo spustenie pôvodnej elektrárne s jednoduchým cyklom v Sylhete už druhým EPC projektom, po tepelnej elektrárni Barapukuria, ktorý v krajine projektoval a zrealizoval Shanghai Electric.

Podľa odhadov spoločnosti Boston Consulting Group sa má do roku 2025 stredná a vyššia vrstva populácie v Bangladéši rozšíriť na 34 miliónov ľudí v 33 mestách. Vplyvom rýchleho hospodárskeho rastu spolu s rastúcou populáciou strednej a vyššej vrstvy rastie dopyt po elektrine rýchlym tempom a predpokladá sa, že do roku 2040 dosiahne 80 000 MW. Vyššia kapacita výroby energie preto uľahčí rozvoj hospodárstva aj priemyslu.

Projekt bude tiež zohrávať dôležitú úlohu v sociálnom rozvoji regiónu. Shanghai Electric sa zaviazal investovať v regióne a najímať pracovníkov z miestnej komunity. Polovica projektového tímu pochádza z lokálnych ľudských zdrojov, firma zamestnávala takmer 500 miestnych pracovníkov a počas najrušnejšej časti výstavby sa tento počet ešte zvýši.

„Využitie technológie generátora plynovej turbíny na konverziu z jednoduchých systémov s otvoreným cyklom na kombinovaný cyklus si vyžaduje zručnosti a špecializované služby. Od roku 2002 sme v priebehu realizácie 5 projektov v Bangladéši získali solídne skúsenosti," povedal Wang Yi, hlavný inžinier projektu Sylhet. „Vždy sa snažíme predvídať požiadavky klienta a zlepšovať dostupnosť, spoľahlivosť aj efektívnosť prostredníctvom riešenia šitého na mieru rôznym regionálnym trhom."

21.04.2020 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...