1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Produkcia ropy v Rusku vzrástla v októbri na postsovietske maximum

Oil_well_smallMoskva - Zníženie vývozných ciel posunulo októbrovú produkciu ropy v Rusku na postsovietske maximum 10,34 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov). Oznámilo to ruské ministerstvo energetiky. V septembri ťažila krajina denne 10,30 milióna barelov.

Ruská federácia si tak naďalej drží prvenstvo v produkcii ropy pred Saudskou Arábiou, kde v októbri ťažba klesla zo septembrových 9,5 na 9,4 milióna barelov/deň.

Ruské firmy využili fakt, že október bol prvým mesiacom nového daňového režimu v ruskom ropnom priemysle. V rámci neho sa znížili clá na vývoz ropy a niektorých rafinovaných produktov.

Vzrástla aj produkcia zemného plynu, a to o 13 % na 1,80 miliardy kubických metrov (m3) denne z 1,59 miliardy m3 denne v septembri. Produkcia Gazpromu, najväčšej plynárenskej spoločnosti, sa medzimesačne zvýšila o 15 % na 1,35 miliardy m3 denne. Na druhej strane, medziročne si Gazprom pohoršil. Jeho produkcia oproti októbru 2010 klesla o 9,2 %, keďže odberatelia v Európe snažiaci sa vyhnúť rastúcim cenám komodity si urobili zásoby.

"Toto je najnižšia októbrová produkcia v histórii Gazpromu," povedal Michail Korčemkin z inštitútu East European Gas Analysis. Na Gazprom začali tlačiť aj nezávislí producenti ako Novatek, ktorý októbrovú produkciu zvýšil medziročne o 54 %.

Gazprom, ktorý sa na spotrebe plynu v Európe podieľa 25 %, čelí konkurencii aj v podobe spotového trhu, kde sú ceny zemného plynu nižšie rovnako ako aj alternatívnych palív, ako je napríklad skvapalnený plyn. Napriek tomu ale plánuje zvýšiť tento rok vývoz plynu do Európy na 155 miliárd m3 z približne 140 miliárd m3 v roku 2010.

04.11.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...