1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Problémy na Blízkom východe podľa Kataru neohrozia dodávky ropy a plynu

gas_pipelineDauhá - Súčasné nepokoje v arabských krajinách neovplyvnia dodávky ropy a zemného plynu z oblasti Blízkeho východu.

Povedal to počas otvorenia konferencie o rope v katarskom hlavnom meste Dauhá katarský panovník šejk Hamad bin Chalífa bin Achmed al-Tání s cieľom upokojiť západných odberateľov.

Katarský panovník dodal, že si je vedomý, že udalosti v arabských krajinách vyvolávajú obavy z možného ohrozenia energetickej bezpečnosti. Dodal však, že najväčší producenti "vyvinú maximálne úsilie" na zabezpečenie pravidelných dodávok surovín, najmä v čase krízy. Katar je členom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a kontroluje 3. najväčšie rezervy plynu na svete.

V tejto súvislosti minister ropného hospodárstva Spojených arabských emirátov Mohammed bin Dhaen al-Hamli na konferencii informoval, že nový ropovod, ktorý umožní niektorým krajinám Blízkeho východu obísť pri vývoze kritický Hormuzský prieliv, je už takmer dokončený.

Hormuzský prieliv je kľúčová tepna na prepravu ropy, pričom prístup k nemu vo veľkej miere kontroluje Irán. Minister neuviedol, kedy by sa mal ropovod spustiť do prevádzky, jeho vyhlásenie však naznačilo, že by to malo byť čoskoro.

06.12.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...