1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Prívaly elektriny z Nemecka ohrozujú českú prenosovú sústavu

electricityPylon Praha - Česká prenosová sústava elektriny prežíva v posledných týždňoch nápor, aký doteraz nezažila. Cez Česko sa valí elektrina z veterných elektrární na severe Nemecka; tá spôsobovala domácej sieti problémy už aj predtým.

Oproti minulosti sa situácia komplikuje ďalšími významnými faktormi. Jedným je tohtoročné odstavenie niektorých jadrových blokov v Nemecku a druhým nedostatok vody v hydroelektrárňach v Rakúsku a v ďalších štátoch.

Dopyt po elektrine v južnom Nemecku a v Rakúsku je vysoký, tranzit cez Česko rastie, je dlhodobejší a hlavne je ešte menej predvídateľný než v minulosti. Riziko preťaženia českej sústavy, porúch či lokálnych plošných výpadkov (blackoutov) v dodávke "šťavy" stúpa. Predstaviteľ ČEPS Miroslav Vrba uviedol, že napätá situácia trvá od začiatku decembra.

ČEPS zaznamenáva vo veterných dňoch z Nemecka aj desaťnásobne vyššie prietoky elektriny, než sa obchodne plánovali. Kameň úrazu spočíva v tom, že prenosové siete medzi severným a južným Nemeckom nie sú rozvinuté, a tak sa elektrina valí cez Česko a Poľsko. Z Poľska však opäť smeruje ďalej, ale opäť cez českú sústavu.

Českí politici, vrátane bývalého ministra priemyslu Martina Kocourka, už Nemcov na problémy, ktoré spôsobujú ich veterné elektrárne, viackrát upozornili. Spolková republika sa chystá posilňovať hlavné domáce prenosové siete, ale to je dlhodobá záležitosť.

Postihnutým krajinám sa zatiaľ nepodarilo presadiť ani spoplatnenie prenosu elektriny. Niektoré sa usilujú aj o finančný mechanizmus, ktorý by zaviedol aj kompenzácie za to, že niekto využíva sieť niekoho iného.

Ťažkosti českej prenosovej sústavy by sa mohli v budúcnosti zhoršiť v prípade, ak Poliaci na hranici s Nemeckom nainštalujú takzvané transformátory s priečnou reguláciou. Tie dokážu obmedzovať tok z nemeckej siete. Vrátená elektrina by znovu viac zaťažila českú sústavu. Taký scenár nie je nereálny. Poliaci už projekt pripravujú. Spoločnosť ČEPS nevylučuje, že by potom ako jednu z možností primeranej odpovede musela postupovať ako oni.

Nemecké veterné elektrárne už dosiahli inštalovaný výkon 27.000 a fotovoltického ho už majú viac ako 20.000 megawattov.

20.12.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...