1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Pri Rimavskej Sobote plánujú postaviť bioplynové stanice za 8 mil. eur

biogas_station_smallBratislava - Spoločnosť Lexus, s.r.o., Bratislava plánuje v Ožďanoch v okrese Rimavská Sobota výstavbu a prevádzku dvoch bioplynových staníc (BPS).

Na vybudovanie jednej samostatnej BPS sa predpokladajú náklady vo výške 4 milióny eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť predložila na posúdenie vplyvov investície na životné prostredie (EIA).

Bioplynové stanice budú vyrábať elektrickú energiu z obnoviteľných zdrojov - z kukuričnej siláže a ciroku. Výstupom zo zariadení bude okrem energií tiež organické hnojivo - stabilizovaný digestát.

Elektrická energia sa bude predávať do distribučnej siete rozvodného závodu, tepelná energia sa bude využívať prvotne pre potreby BPS a prebytky bude možné výhľadovo použiť na vykurovanie najbližších objektov, fóliovníkov a ďalších priestorov obce Ožďany.

Elektrické generátory každej BPS budú vyrábať 990 kW elektrickej energie a súčasne 985 kW tepelnej energie. Začiatok výstavby BPS sa predpokladá v 2. štvrťroku 2012 a ukončenie v 2. štvrťroku 2013.

23.11.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...