1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Pri Košiciach plánujú vybudovať bioplynovú stanicu za 3,2 mil. eur

biogas_station_smallBratislava - Spoločnosť AMARCO BGS, s.r.o., plánuje v obci Janík v okrese Košice - okolie vybudovať bioplynovú stanicu (BPS) v predpokladanom investičnom náklade 3,2 milióna eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť predložila na posúdenie vplyvov investície na životné prostredie (EIA).

Účelom navrhovanej činnosti je výstavba a prevádzkovanie bioplynovej stanice, ktorá bude slúžiť na energetické zhodnocovanie biomasy z rastlinnej a živočíšnej výroby. V BPS bude anaeróbnou digesciou - premenou biomasy bez prístupu vzduchu pomocou metanogénnych baktérií vo fermentačných nádržiach vznikať bioplyn a digestát, ktorý sa využíva ako hnojivo.

Bioplyn sa bude spaľovať v kogeneračnej jednotke. Výstupom z kogeneračnej jednotky je elektrická energia dodávaná do verejnej energetickej siete a teplo, ktorého časť bude využívaná na ohrev fermentačných nádrží a zvyšok na vykurovanie skleníkov, ktorých výstavba sa plánuje v bezprostrednom susedstve BPS. Elektrický výkon kogeneračnej jednotky bude 999 kW a tepelný výkon 1050 kW.

AMARCO BGS, s.r.o., Košice bola do Obchodného registra SR zapísaná v máji 2011. Predmetom podnikania spoločnosti je okrem iného aj výskum a vývoj v oblasti prírodných a technických vied, podnikanie v oblasti nakladania s iným ako nebezpečným odpadom a aj výroba organických chemikálií.

05.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...