1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Prenosové sústavy v EÚ sú znepokojené zimnými bezpečnostnými rezervami

pylon_smalBratislava - Prevádzkovatelia prenosových sústav v Európe na základe predbežných výsledkov a analýz pripravovanej správy ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity). Analýza prevádzky zdrojov pre zimu 2011/2012 vyjadrili znepokojenie nad zimnými bezpečnostnými rezervami. Zároveň pokračujú v úzkej spolupráci vedúcej ku koordinovaným opatreniam na zachovanie bezpečnosti dodávky elektriny. Informovala o tom Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS), a.s.

"Vďaka miernemu letu v Európe prevádzkovatelia prenosových sústav vnímali situáciu ohľadom bezpečnosti dodávky v letnom období ako napätú, ale zvládnuteľnú. Napriek tomu však vyjadrili znepokojenie nad redukciou výrobných rezerv vyplývajúcou okrem iného z odstávky ôsmich jadrových elektrární v Nemecku," uviedol ďalej slovenský prevádzkovateľ prenosovej sústavy.

Kým primeranosť výroby je podľa prevádzkovateľov v prípade priemerných poveternostných podmienok v Európe zachovaná, v prípade extrémnych podmienok nie je možné zabezpečiť bezpečnosť dodávky v kľúčových oblastiach Európy. "Dlhšie trvajúce obdobie chladu a nižšie teploty ako priemer si tak môže vyžadovať vykonanie významných protiopatrení," upozornila SEPS.

"Európski prevádzkovatelia z tohto dôvodu posilňujú úzku spoluprácu ohľadom koordinovaných, preventívnych a nápravných opatrení, ako napríklad redispečing elektrární (koordinovaná úprava prevádzky zdrojov v sústave), regulácia výroby z obnoviteľných zdrojov, ako aj regionálne znižovanie záťaže.

Pripravovaná správa ENTSO-E sa bude danou situáciou bližšie zaoberať a poskytne detailné odhady pre zimné obdobie v Európe. Správa bude publikovaná 1. decembra 2011.

18.10.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...